Farby a chute jesene na plátnach Jána Bergera

Galéria NOVA prináša ďalšie „rodinné striebro“ slovenského výtvarníctva.
Ak vás vrtkavé jesenné počasie nezláka do prírody, vyrazte za kultúrou. Galéria NOVA na Baštovej 2 v Bratislave už tradične prezentuje to najlepšie z diel súčasných slovenských výtvarných umelcov. Tentoraz pozýva na predajnú výstavu najnovších malieb Jána Bergera, ktorá potrvá od 6. septembra do 2. októbra 2004.
Bergerove obrazy sú špecifické svojou osobitou „chuťou maľby“ – pôsobí na vás nielen vizuálna farebná hra, ale aj pocity a vnemy z jednotlivých odtieňov. Podobným spôsobom si môžete vychutnávať aj hedonistické obrazy Henriho Matissa, i keď Berger je vo svojom koncepte skôr analytický. Precízne pracuje so štetcom: na plátno nanáša množstvo menších či väčších škvŕn, čiarok i bodiek, takže samotný obraz si vlastne vyskladáte až na sietnici oka. Tento výtvarný princíp vám možno pripomenie impresionizmus, no kým impresionisti sa snažili zachytiť dojem, zaznamenať atmosferické stavy či sledovať svetelné vibrácie, podstatou Bergerových obrazov je v pozadí ukrytý príbeh. Maľba je síce na prvý pohľad takmer abstraktná, no farebné kompozície sú výsledkom cieľavedomého kombinovania farebných akordov a hľadania vlastnej cesty.

Ján Berger sa narodil roku 1944 v Třinci. Študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v ateliéri profesora Mudrocha. V tom istom roku začal vyučovať kreslenie na Škole umeleckého priemyslu v Bratislave, kde pôsobil až do roku 1986. Od roku 1987 viedol ateliér komornej maľby na Vysokej škole výtvarných umení, kde bol roku 1994 menovaný za profesora. Od roku 1998 vedie Katedru maliarstva na VŠVU. Jeho diela sa zaraďujú k stálym a overeným hodnotám súčasnej slovenskej maľby. Tvoria súčasť stálych expozícií, významných výstav i zbierkových fondov štátnych a verejných zbierok na Slovensku i v zahraničí.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rudolf Fila

Narodil sa 19. júla 1932 v Příbrami na Morave. V roku 1952 maturoval na škole umeleckého priemyslu v Brne (prof. Bohdan Lacina), roku 1958 absolvoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave (prof. Ján Mudroch).

Na pomedzí maľby a grafiky

Druhú polovicu kultúrneho leta otvorí Galéria NOVA na Baštovej 2 v Bratislave výstavou obrazov Vojtecha Kolenčíka, ktorá potrvá od 2. augusta do 5. septembra 2004. Vojtech Kolenčík patrí k tým absolventom grafickej špeciálky Albína Brunovského, ktorých tvorba priniesla v priebehu osemdesiatych rokov minulého storočia nové výtvarné myslenie v grafike. Známe sú najmä jeho zadrôtované, akoby umlčané tváre i figúry, ktoré v dobe svojho vzniku jednoznačne vypovedali o obmedzovaní slobody tvorby i myslenia. Jeho diela boli preto v období socialistického realizmu „ideologicky“ odmietané.

Ivan Pavle – Umenie je súčasťou nášho života.

Mrazivé decembrové prechádzky bratislavským Starým Mestom si môžete prežiariť aj výtvarným zážitkom. Galéria NOVA na Baštovej ulici, ktorá už tradične prináša to najlepšie z tvorby súčasných slovenských výtvarných umelcov, tentoraz pozýva na výstavu najnovších malieb Ivana Pavleho.

Ladislav Berger – Spoveď

V Považskej galérii umenia v Žiline bola 18. decembra otvorená výstava Ladislava Bergera. Už názov výstavy naznačuje, že divák má možnosť vidieť doterajšiu celoživotnú tvorbu tohto žilinského maliara.