Expozícia o mlynoch na Oblazoch

Kvačany, 25. septembra 2010 – V objekte dolného mlyna v lokalite Oblazy v Chočských vrchoch chcú do konca roka zriadiť expozíciu s informáciami o mlynoch.Pre agentúru SITA to uviedol Martin Petráš zo Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny, ktorý sa zaoberá obnovou objektov v Kvačianskej doline.

„V tomto roku sme aj v rámci dobrovoľníckych brigád obnovili základy a podlahy dolného mlyna. „Začneme s obnovou mlecej časti. Spustili sme pôvodný gátrový stroj a technológie mlyna. Chceme dolný mlyn obnoviť do predošlého stavu aj so sfunkčnením celej technológie, teda aby mlel a gáter rezal dosky. Pri opravách používame pôvodné pracovné postupy,“ objasnil. V súčasnosti pracujú na zriadení expozície s informačnými panelmi. „Návštevníkom sprístupníme históriu lokality, postup rekonštrukcií a technológie zariadení,“ priblížil Petráš.

S modernizáciou objektov prudko stúpla aj návštevnosť lokality. „Podobne ako v predošlých rokov, aj v tomto, sme počas leta registrovali zvýšenie návštevnosti. Kríza sa na počte vôbec neprejavila. V dňoch s pekným počasím sme zaznamenali aj tisíc ľudí denne. Obnovu lokality oceňujú návštevníci dobrovoľnými príspevkami, ktoré slúžia na ďalšie práce.“

Dobrovoľníci pracujú v rôznych skupinách na obnove mlynov Oblazy už 30 rokov. Dva mlyny sa nachádzajú v blízkosti turistických značkovaných chodníkov spájajúcich Kvačiansku a Prosiecku dolinu s vrchárskymi obcami Veľké Borové a Huty.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články