Expozícia gotickej tabuľovej maľby a plastiky – GMB

Obnova.sk Fotografia

Pálffyho palác GMB, Panská 19 Bratislava, Kurátorka: PhDr. Želmíra Grajciarová
Po slohovej stránke korešponduje so zachovanými fragmentmi gotickej architektúry v Pálffyho paláci rozsahom neveľká (19 diel), no o to príťažlivejšia stála expozícia gotickej tabuľovej maľby a plastiky.
Prostredníctvom tabuľových malieb, sôch a reliéfov dokumentuje tri storočia (14.–16. storočie) výtvarnej aktivity našich predkov, tak ako sa zachovali v zbierkach Galérie mesta Bratislavy, bez nároku podať ucelený vývoj gotického umenia na Slovensku.

Obnova.sk Fotografia

Je tu vystavená socha Vajnorskej madony (okolo r. 1320), ktorá je vôbec najstarším výtvarným dielom v zbierkach našej galérie. Z 15. storočia pochádza reliéf Krst Krista, pôvodne pravdepodobne umiestnený na predele dnes už nejestvujúceho oltára v Dóme sv. Martina v Bratislave a polychrómovaná socha Madony s dieťaťom z druhej polovice 15. storočia, ktorá je zaujímavou ukážkou spájania dvoch vývinových prúdov gotického sochárstva. A napokon zo 16. storočia pochádza rozmerná tabuľová maľba Zvestovanie, datovaná rokom 1517, ktorá je ukážkou neskorogotickej maliarskej produkcie.

PhDr. Želmíra Grajciarová

Galéria mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Františkánske námestie 11, 815 35 Bratislava, Slovak Republic, tel.: +421 2 54 43 15 56-8, fax: 54 43 26 11, e-mail: gmb@nextra.sk, www.gmb.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

GMB získala ocenenie Galéria roka 2007

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky v spolupráci so Zväzom múzeí na Slovensku a Radou galérií Slovenska, pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí (18.máj) udelili Galérii mesta Bratislavy titul Galéria roka 2007 v kategórii B – regionálne, mestské a miestne múzeá a galérie. Hodnoteným obdobím bol rok 2007.

Vstup povolený

Výstava VSTUP POVOLENÝ / Interpretácie diel zo zbierok GMB výtvarníkmi a deťmi, je súčasťou vzdelávacích programov, organizovaných Galériou mesta Bratislavy pre najmladších návštevníkov. Prezentuje šesť samostatných projektov – interpretácií mladých etablovaných výtvarníkov (Gabiky Binderovej, Hany Kalivodovej, Kunst – Fa, Lucie Lizákovej, Ľuby Sajkalovej a Dany Sochorovej), prepojených s detskými interpretáciami, vznikajúcimi pod ich vedením.