Evanjelium podľa Judáša: nič nezmení

Bez Judáša by nebolo ukrižovania a Ježiš by sa za nás nemohol obetovať. Zároveň však spáchal zločin, ktorý z neho urobil najväčšieho zradcu v dejinách.

Záujem o (smutne) najslávnejšieho Ježišovho učeníka pred pár dňami oživil preklad Evanjelia podľa Judáša, ktorý zverejnila spoločnosť National Geographic. V ňom je Judáš vykreslený ako ten, kto naozaj pochopil Ježišovo učenie a do rúk Rimanom ho vydal na jeho vlastnú žiadosť. Urobil to, hoci vedel, že nasledujúcimi generáciami bude prekliaty. “Keď sa pozrieme na Bibliu, je to jasné. Judáš je zločinec, ktorý urobil strašnú vec,” povedal pre Pravdu Richard Bell, odborník na Nový zákon z univerzity v Nottinghame.


Posledna vecera


V Evanjeliu podľa Lukáša je napísané: Syn človeka síce ide, ako je určené, ale beda človekovi, ktorý ho zrádza. “Z teologického hľadiska je to veľmi fascinujúci prípad. Na jednej strane mal byť Bohom predurčený na to, aby Ježiša zradil. Na strane druhej je však on sám zodpovedný za svoje činy,” opisuje Bell istú rozpoltenosť pri pohľade na osobu Judáša. National Geographic tvrdí, že v prípade Evanjelia podľa Judáša ide o najvýznamnejší biblický objav za posledné desaťročia. Predstavitelia kresťanských cirkví sa však k nemu postavili odmietavo. Pripomínajú, že existencia textu je známa už veľmi dlho a jeho autorstvo pripisujú gnostikom. Ich učenie však cirkev zavrhla. Podľa predsedu Katolíckej teologickej únie v Chicagu Donalda Seniora budú názory na obsah a dosah textu rôzne. Pre agentúru AP dokonca vyhlásil: “Nech sa začne živá diskusia o význame tohto fascinujúceho starého textu.” Zároveň však hneď vyjadril pochybnosti o tom, že Evanjelium podľa Judáša by mohlo konkurovať Novému zákonu. Experti sa zhodujú, že je takmer vylúčené, žeby vznikol nejaký výraznejší tlak na zmenu postoja kresťanských cirkví k Ježišovi.


Fakty: Evanjelium podľa Judáša
Starý koptský rukopis objavený po 1700 rokoch ponúka nový pohľad na dlho uznávané tradície kresťanstva


Kódex
66-stanový rukopis z ktorého “evanjelium podľa Judáša” zaberá 26 strán. Najskoršia zmienka o evanjeliu podľa Judáša pochádza z roku 180 /odsúdená ako rúhačstvo/. Kódex z gréčtiny do koptčiny preložili v roku 300


Tvrdenie
Ježiš požiadal Judáša, aby ho zradil


Citácie
“budeš prekliaty ďalšími generáciami”
“pretože zradíš človek, ktorý ma odieva”


Rukopis na papyruse
Objavený v 70.-tých rokoch minulého storočia. Po neúspešnom pokuse predať ho za 3 milióny dolárov sa rukopis na 17 rokov stratil. Znovu sa objavil v New Yorku v roku 2000


Miesto objavu
Rukopis našli v hrobke na brehu Nílu


Umiestnenie
Zreštaurovaný originál bude vystavený v Koptskom múzeu


Zdroj: denník PRAVDA

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V mestskej knižnici objavili Da Vinciho rukopis

Vo verejnej knižnici v západnom Francúzsku našli dlho zabudnutý rukopis renesančného génia Leonarda Da Vinciho. Zažltnutý papier spolu s ďalšími tisíckami dokumentov venoval v roku 1872 zberateľ Pierre-Antoine Labouchere mestu Nantes. Rukopis predstavuje už druhú vzácnu položku, ktorú v darovanej zbierke našli. V roku 2008 v nej odhalili dovtedy neznámy notový zápis Wolfganga Amadea Mozarta.

Vedci po prvý raz našli pohrebné plátno z čias Ježiša Krista

Vedcom a archeológom sa v jednej jeruzalemskej hrobke po prvý raz podarilo objaviť kusy pohrebného plátna z obdobia, keď žil Ježiš Kristus. Výskumníci z Hebrejskej univerzity spolu s inštitúciami v Kanade a Spojených štátoch uviedli, že plátno je veľmi odlišné od kontroverzného Turínskeho plátna, ktoré bolo podľa niektorých ľudí Kristovým pohrebným odevom. Novonájdené plátno má podľa vedcov jednoduchšie tkanivo ako Turínske.

Turínske plátno

Turínske plátno – la Santa Sindone – je ľanová plachta s rozmermi 4,36×1,1 m, do ktorej podľa tradície Jozef Arimatejský a Nikodém zabalili telo umučeného Ježiša Krista po tom, ako ho zložili z kríža. Na plachte je odtlačok tváre a tela muža s ranami po bičovaní a na rukách a nohách s ranami po ukrižovaní. Jeho pravosť je predmetom intenzívneho skúmania.