Evanjelici sa stretnú na zrúcanine hradu Branč

Obrázok k článku od zora.

Slávnostnými službami Božími v zrúcanine hradu Branč v okrese Senica si Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) vo štvrtok 5. júla o 10:00 pripomenie vierozvestov Cyrila a Metoda, Jana Husa a evanjelických martýrov, ktorí boli na Branči v 17. storočí väznení a mučení. Tradícia stretnutí evanjelikov na hrade siaha do roku 1969, služby Božie sa tu konajú od roku 1990.

 

Slávnostné služby Božie obohatia vystúpením deti z Myjavského seniorátu, ďalej zborový spevokol Radosť z Horných Zeleníc a hudobná skupina Switch On z Vrboviec. Kazateľom slova Božieho bude dekan Evanjelickej bohosloveckej fakulty UK v Bratislave Milan Jurík. Služby Božie budú súčasťou Dištriktuálneho dňa Západného dišktruktu ECAV na Slovensku.

 

Zrúcanina hradu Branč sa nachádza nad obcou Podbranč, na polceste medzi Senicou a Myjavou. V rokoch 1674 – 1675 bol dočasnou väznicou protestantských kňazov, ktorí boli odsúdení na galeje. Zomierali v jamách po obvode múru, v areáli hradu im v minulom storočí postavili pamätník.

 

Hrad Branč dal postaviť magister Aba z Hlohovca v rokoch 1251 až 1297. V ďalších storočiach sa na hrade vystriedalo 40 majiteľov, medzi nimi aj Matúš Čák Trenčiansky, Ján Luxemburský a Žigmund Luxemburský. V 16. storočí sa stal hrad vlastníctvom Františka Nyáryho. Po tom, čo sa odsťahoval, hrad zostal opustený a chátral. V období tureckých vojen slúžil ako útočisko okolitému obyvateľstvu. Opustený hrad potom napadli a vypálili Turci.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Hrad Branč

Hrad v rokoch 1251 – 1261 dal postaviť magister Aba. Skladal sa z mohutnej trojposchodovej obytno-obrannej veže obdĺžnikového pôdorysu so vstupom na poschodí, ku ktorej sa od západu- napájalo kamenné opevnenie s nádvorím. Z množstva ďalších majiteľov patrí k významnejším Stibor zo Stiboríc, ktorý hrad rozšíril o predhradie so vstupnou vežou a o palác v hornom hrade.

Hrad Muráň

Zrúcanina hradu sa nachádza na brale zvanom Cigánka, na území národného parku Muránska Planina severne od obce Muráň. Patrí k naším najvyššie položeným hradom, a svojim rozsahom medzi najrozsiahlejšie hradné lokality. Kamenný hrad vznikol pravdepodobne v 2. pol. 13. storočia.

Hrad Plaveč

Ako opevnené strážne miesto, ovládajúce dôležitú cestnú križovatku musel vzniknúť už v 12. storočí. Prvá nepriama písomná zmienka o hrade je v listine kráľa Belu IV. z roku 1269.

Spišský hrad

Spišský hrad bol pôvodne župným hradom a prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1209. Stojí na mieste rozmerného hradiska z prelomu 1. a 2. storočia n.l.

Hrad Slovenská Ľupča

Hrad v Slovenskej Ľupči sa týči na strmom skalnom brehu nad obcou. Od stredoveku dodnes obývaný objekt predstavuje komplex stavieb z rôznych období, dokumentujúcich vývoj hradu od 13. do 19.storočia. Hrad vznikol pred rokom 1250 a pôvodne slúžil kráľovskej rodine ako poľovnícke sídlo. Neskôr menil majiteľov, ktorí ho prispôsobovali svojím požiadavkám, čoho dôkazom sú mnohé dostavby a prestavby.