Európska škola

Výber diel zo súkromnej zbierky Lászlóa Nudelmana (Budapešť)
Zbierka Nudelmana je jednou z najlepších súkromných zbierok moderného maďarského umenia. Jej podstatnú časť tvoria diela tridsiatych a štyridsiatych rokov 20. storočia. spájajúce sa s umením zo Szentendre. Tento smer a túto tradíciu nasleduje Európska škola, ktorá sa hlása k univerzalizmu, k pluralite štýlov a k európanizmu mysle, ktorá oficiálne pôsobila v rokoch medzi 1945 až 1948.

GMB
PÁLFFYHO PALÁC
Panská 19, Bratislava
12. 10. 2005 – 30. 10. 2005

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Diela starých majstrov

V polovici októbra v priestoroch Historického múzea Slovenského národného múzea na Bratislavskom hrade otvorili výstavu: „Diela starých majstrov.“ V roku európskeho kultúrneho dedičstva, ktorého podtitul je Od súkromných zbierok k národným inštitúciám predstavuje Historické múzeum na tejto výstave časť svojej bohatej zbierky výtvarného umenia.

100 rokov reality

„…je dobré, že sa raz uskutočnila reinštalácia akcentujúca otázniky a ostávajúca pri otáznikoch. Premyslene provokatívne vybrané problémy budú iste stimulovať ďalšie odpovede“ (Hana Vaškovičová, In: DART 03/ 2003, s.8)

Andrej Reiser – prvý krát na Slovensku

V rámci šiesteho pokračovania projektu Henkel Slovensko Slovensku sa predstaví známy fotograf Andrej Reiser. Narodil sa v roku 1949 v Žiline. Po roku 1968 vycestovala rodina Reiserovcov do Nemeckej spolkovej republiky, kde študoval fotografiu na prestížnej škole v Essene.

Majstrovské diela umenia 20. storočia zo zbierok SNG

Koncepcia reprezentatívneho výberu diel vychádza zo zámeru predstaviť najvýznamnejšie obsahové, formálne a významové okruhy, tendencie a štýlové metamorfózy v časovom slede jednotlivých desaťročí: od prežívania estetiky akademizmu, luminizmu, secesiou poznačeného symbolizmu, cez vznik a konštituovanie monumentalizačného úsilia národnej moderny, jej rozvoj a obohatenie o avantgardné impulzy v 30. rokoch, prínos výtvarnej generácie obdobia vojny vyznievajúci ešte v 50. rokoch, progresívne neoavantgardné úsilia 60. rokov, viac-menej alternatívne podoby výtvarného umenia obdobia totality, tzv. novej maľby a sochy 80. rokov ako i multimediálne snahy záveru 20. storočia.