El Grecova maľba sa vracia domov po 400 rokoch

Londýn 9. decembra (TASR) – Donedávna neznámy obraz španielskeho maliara gréckeho pôvodu El Greca vydražili v stredu v londýnskej aukčnej sieni Christie’s za 789 250 libier šterlingov (44,7 mil. Sk).
Obraz objavili náhodou v jednom byte v Španielsku, kde ležal zabalený v papieri celé desaťročia. Dielo sa vracia po 400 rokoch na grécky ostrov Kréta, kde sa v roku 1541 svetoznámy maliar narodil.Rozmermi malá olejová maľba na dreve s názvom Pokrstenie Krista pochádza od Domenika Theotokopoulosa – známejšieho ako El Greco. Dielo objavili začiatkom tohto roka, keď istý Španiel odpovedal na inzerát, ktorý ponúkal ohodnotenie umeleckých diel. Spomínané dielo sa však nenachádzalo na zozname žiadnych diel El Greca.
“Objaviť tak prekrásnu a výnimočne cennú maľbu bolo veľkým prekvapením,” uviedol Paul Raison z aukčného domu Christie’s.
Nájdená maľba, ktorá bola vo vlastníctve rodiny nálezcu od polovice 19. storočia, pochádza z umelcovho krátkeho benátskeho obdobia v období rokov 1567 až 1570. Podľa znalcov išlo o rozhodujúce prechodné obdobie vo vývoji El Greca, ktorého diela inšpirovali maliarov takých mien ako boli Pablo Picasso či Jackson Pollock.

Copyright © TASR 2004

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Našli doteraz neznámu Boldiniho maľbu

V starom parížskom byte, ktorý už celé desaťročia nik nepoužíval, sa podarilo objaviť portrét krásnej ženy od jedného z najviac hodnotených umelcov 19. storočia, Taliana Giovanniho Boldiniho. Odborníci o spomínanom obraze nevedeli. Maľbu nedávno predali na aukcii za 2,1 milióna eur, čo predstavuje rekordnú sumu za jeden Boldiniho obraz. Posledná majiteľka bytu, ktorá bola vnučkou Boldiniho múzy, byt zavrela pred 2. svetovou vojnou, odišla žiť do južného Francúzska a už nikdy sa nevrátila. Zomrela len nedávno vo veku 91 rokov.