Dvor remesiel 2004

Obnova.sk Fotografia

Múzejné podujatie Dvor remesiel pripravuje Horehronské múzeum v Brezne každoročne pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí (18. máj). V tomto roku je to trojdňová akcia, ktorej základnou témou je tradičná ľudová výšivka z Horehronia.V objekte Meštianskeho domu na Námestí gen. M. R. Štefánika č. 13 budú počas troch dní predvádzať tradičné techniky výšivky pozvané majsterky ľudového umeleckého remesla, ktoré počas minulých rokov pracovali na objednávkach pre Výrobné družstvo Vzor v Brezne a ÚĽUV v Bratislave. Pre návštevníkov podujatia je pripravená nová výstava zo zbierkového fondu Horehronského múzea, ktorá nesie názov Výšivka spod Kráľovej hole. Prostredníctvom vybranej kolekcie tkanín a kožušín zdobených vyšívaním návštevníci spoznajú tradičný odev, ktorý sa nosil v Šumiaci, Telgárte a Vernári v prvej polovici 20. storočia a najmä históriu, tvorbu a miesto výšivky v ľudovom odeve a textile týchto dedín.

Obnova.sk Fotografia

Na výstave sú zastúpené aj textílie, ktoré patria v múzeu medzi vzácne staré zbierkové predmety z konca 18. a začiatku 19. storočia; sú to obradové plachty a ich zdobené vyšívané diely, ktoré dokumentujú vyšívačské techniky z toho obdobia. Do obradových plachiet na Pohroní sa dostali prostredníctvom podomového obchodu z iných výrobných stredísk. Výstavu dokresľuje obrazový materiál z archívu múzea, ktorý predstavuje spôsob nosenia a úpravu jednotlivých odevných častí v období ich každodenného používania. Pre záujemcov o tradičnú ľudovú kultúru nášho regiónu má múzeum pripravené premietanie dokumentárnych videozáznamov z oblasti ľudového výtvarného umenia, remesiel a ľudového odevu. Tak, ako po iné roky sa pracovníci múzea tešia na stretnutie s Vami a dúfajú že Vás podujatie osloví a prídete načerpať inšpiráciu pre svoje tvorivé ambície.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Aké podujatia chystá Slovenské banské múzeum?

Odpoveď na otázku z titulku nie je krátka. Okrem tradične širokej ponuky kvalitných výstav pripravuje SBM v spolupráci s partnermi aj ďalšie zaujímavé podujatia. Všetko začne Festival kumštu, remesla a zábavy, ktorý sa bude v tomto roku konať netradične 7. – 8. mája a bude spojený s festivalom Envirofilm, ktorý sa počas uvedeného týždňa bude konať aj v Banskej Štiavnici.

V martinskom múzeu v auguste ožívajú tradície

Vyrábať šperky, piecť medovníky či tkať – to všetko sa môžu naučiť návštevníci Slovenského národného múzea v Martine. Druhú časť letnej sezóny spestrí múzeum návštevníkom tvorivými dielňami na tému ľudovej kultúry a prezentáciou zvykov spojených so zberom úrody. Každý utorok sa priučia tajomstvu rôznych remesiel – od výroby šperku cez pečenie medovníkov po spracovanie textilu a maľbu na sklo. Vrcholom martinského leta bude už tradične podujatie Dožinky v Múzeu slovenskej dediny prezentujúce tohtoročnú úrodu, ale aj ľudové pracovné postupy a tradície, ktoré sú už v dnešnej spoločnosti veľmi zriedkavé.

Horehronske muzeum v Brezne

Horehronske muzeum v Brezne vzniklo v roku 1960. Sidli v budove mestskej radnice a v obnovenom mestianskom dome na namesti gen. M.R. Stefanika. Mestska radnica, povodne renesancna budova, ziskala dnesnu podobu neskorobarakovymi upravami v rokoch 1779 – 1780. Renovovany mestiansky dom ma najstarsie stavebne casti z konca 16.storocia.