Dve maľby Nicolasa Poussina posprejoval vandal

Obrázok k článku

Dve maľby francúzskeho umelca Nicolasa Poussina posprejoval v nedeľu 17. júla popoludní 57-ročný muž červenou farbou. Pri ničení obrazov si ho všimol pracovník Národnej galérie v Londýne a privolal políciu. Tá muža ihneď zatkla. “Vďaka okamžitej reakcii našich reštaurátorov sú diela poškodené len minimálne,” povedali predstavitelia galérie. Olejomaľby L’adoration du veau d’or a L’Adoration des bergers, ktoré umelec vytvoril v rokoch 1633 až 1634, patria do ich stálej zbierky. V súčasnosti už obrazy visia opäť na svojich miestach.

Obraz L’adoration du veau d’or kúpila galéria v roku 1945 vďaka finančnej pomoci od najväčšej britskej dobročinnej organizácie zameranej na obstarávanie umeleckých diel pre národ The Art Fund. Maľba zobrazuje nahnevaného Mojžiša, ktorý sa práve vrátil z hory Sinaj a našiel Izraelitov tancovať a spievať pri postavenej modle, zlatom teľati. Druhý obraz s názvom L’adoration des bergers získala galéria v roku 1957, taktiež vďaka príspevku od The Art Fund. Zobrazuje klaňanie sa pastierov malému Ježišovi v maštali.

Nicolas Poussin je považovaný za najdôležitejšieho francúzskeho maliara 17. storočia. Narodil sa v roku 1594 v Normandii. Väčšiu časť života však strávil v Ríme. Špecializoval sa na historické maľby zobrazujúce scény z Biblie, antiky a mytológie. Maľoval aj krajinky, no neskôr sa vrátil k náboženským a alegorickým obrazom. Zomrel v roku 1665.

Informáciu zverejnila webová stránka bbc.co.uk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zo zaprášeného obrazu za gaučom sa vykľula Michelangelova maľba

Zo zaprášeného obrazu uloženého roky za gaučom v dome rodiny podplukovníka amerického letectva Martina Kobera z Buffala sa vykľula maľba geniálneho Michelangela a pravdepodobne jeden z umeleckých nálezov storočia. Obraz Ježiša a Panny Márie sa rozhodol ukázať talianskemu historikovi a reštaurátorovi Antoniovi Forcellinovi. Ako uvádza webová stránka www.telegraph.co.uk, ten je od prvej chvíle presvedčený, že ide o originál výtvarného vyobrazenia Piety – slávnej Michelangelovej sochy Ježiša v matkinom náručí umiestnenej v Bazilike svätého Petra v hodnote asi 300 miliónov amerických dolárov (v prepočte asi 216,9 milióna eur).

Krádeže obrazov – prierez

28. augusta 2004 (SITA/AFP) – Minulú nedeľu bol z múzea v nórskom Oslo ukradnutý obraz Edvarda Muncha Výkrik. Iný z jeho obrazov bol ukradnutý už v roku 1994 z Národnej galérie v Oslo, neskôr sa však našiel. Tu je stručný prehľad najznámejších krádeží obrazov od roku 1985.

Potvrdili pravosť pozostatkov maliara Caravaggia

Kosti nájdené v kostole v talianskom mestečku Monte Argentario patria s najväčšou pravdepodobnosťou barokovému maliarovi Caravaggiovi. Tvrdia to talianski vedci zo štyroch rôznych univerzít, ktorí skúmaním maliarových telesných pozostatkov strávili rok. Podľa nich kosti muža, ktorý zomrel v roku 1610 vo veku 38 až 40 rokov, patria na 85 percent práve Caravaggiovi. Odborníci skúmali kosti aj pomocou rádiokarbónového datovania a taktiež analyzovali zvyšky DNA.