Drotárstvo kedysi a dnes v Podunajskom múzeu

Výstavu Drotárstvo kedysi a dnes môžu v týchto dňoch vidieť návštevníci Podunajského múzea v Komárne. Nájdu tu pestrú zmes drôtených figurálnych plastík, abstraktných objektov, nástenných reliéfov, odevných doplnkov a šperkov, ako aj úžitkových predmetov ako sú misy, vázy a koše. Výstava na ploche 200 metrov štvorcových ponúka takmer 300 predmetov, doplnených o bohatý textový a fotografický materiál. Jej organizátormi sú Žilinský samosprávny kraj, Považské múzeum v Žiline, Nitriansky samosprávny kraj a Podunajské múzeum v Komárne. Výstava potrvá do 27. júna.

Vzácne drotárske artefakty zo zbierok Považského múzea v Žiline boli do roku 2006 vystavené v stálej expozícii drotárstva v Budatínskom hrade. Pre rekonštrukciu objektu bola expozícia uzavretá a v súčasnosti sa múzeum prezentuje krátkodobými či dlhodobými výstavami doma i v zahraničí. „Sme radi, že komárňanské múzeum prejavilo záujem o takýto špecifický druh výstavy. Tradičná práca s drôtom je totiž typická pre severné regióny Slovenska, najmä pre Žilinský kraj a na juhu našej krajiny je takmer neznáma,“ uviedla autorka výstavy Katarína Hallonová, historička drotárstva Považského múzea v Žiline.

Dejinná časť expozície s názvom Drotárstvo kedysi zachytáva prierez historickým vývojom remesla od najjednoduchších výrobkov vandrovných remeselníkov cez vyspelú dielenskú drotársku produkciu až po poukážky využitia drôtu v insitnom umení. Tú predstavujú sochy a technické plastiky z rokov 1940 – 1942 z dielne drotárskych majstrov Jozefa Keraka, Vincenta Korčeka, Jozefa Kaprálika či Pavla Švábeka. Dnešné drotárstvo reprezentujú umelecké práce a diela Ladislava Jurovatého st., Remígie Biskupskej a Štefana Mlicha, zakladateľov moderného výtvarného spracovania drôtu, ktorí v 60-tych rokoch minulého obnovili drotársku tradíciu na Slovensku. Generácia ich nástupcov, ktorí vstúpili na výtvarnú scénu v 90-tych rokoch 20. storočia, je zastúpená tvorbou Jaroslava Drotára, Daniely Krajčovej, Márie Krajčovej, Marty Filovej, Andrei Lachovej, Ladislava Jurovatého ml. a Slavomíra Pecucha. Agentúru SITA informovala manažérka kultúry Považského múzea v Žiline Adriana Brziaková.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenské drotárstvo kedysi a dnes

Výstava „ Drotári kedysi a dnes „ približuje zaujímavú históriu drotárstva – remesla v minulosti typického najmä pre severozápad Slovenska a sever Spiša. Zároveň predstavuje súčasné podoby remesla a originálne inšpirácie ním prenesené do tvorby výtvarníkov a umeleckých remeselníkov. Exponáty, ktoré pochádzajú zo zbierky Považského múzea v Žiline, sú rozčlenené do dvoch samostatne koncipovaných celkov.