Drevený chrám zrenovovaný a nanovo posvätený

Prvú komplexnú rekonštrukciu má za sebou drevený chrám sv. Paraskievy v obci Potoky v okrese Stropkov, ktorý tu postavili v roku 1773 a dostal sa aj do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Investičné náklady na renováciu tejto jedinečnej kultúrnej pamiatky vyšli na viac ako 200-tisíc eur. Úrad vlády SR prispel sumou 91 tis. €, Ministerstvo kultúry SR poskytlo dotáciu 25 tis. € a z Nadácie VÚB získali grant 83 tis. € z programu Poklady môjho srdca. V nedeľu 26. septembra 2010 arcibiskup Ján Babjak v obnovenom chráme slúžil sv. liturgiu a nanovo slávnostne posvätil chrám.

Ako uviedol pre agentúru SITA gréckokatolícky farár zo Stročína Mikuláš Tatár, ktorý spravuje aj filiálku v obci Potoky, ide o živý kostolík, kde sa každý týždeň konajú liturgie východného obradu. V obci žije okolo 60 obyvateľov, drvivá väčšina sa hlási ku gréckokatolíckej cirkvi. Priemerný vek obyvateľov obce je vysoký. Farár v tomto chráme naposledy krstil dieťa pred piatimi rokmi. Posledný sobáš tu mali pred dvoma rokmi potomkovia Slovákov, ktorí žijú v USA. Farár vyslovil radosť nad tým, že na budúci rok by tu mali krstiť novorodenca priamo z obce.


Chrám sv. Paraskievy patrí medzi najdôležitejšie drevené sakrálne pamiatky na Slovensku. Ročne ho navštívi niekoľko sto turistov. Správca farnosti verí, že po jeho rozsiahlej obnove si ho príde pozrieť ešte viac záujemcov. V rámci rekonštrukcie bolo nevyhnutné sanovať základy, staticky zabezpečiť a opraviť poškodené časti drevených konštrukcií. Opláštiť budovu, zásah reštaurátorov si vyžadoval aj krov, aby sa zabránilo zatekaniu do interiéru. Súčasťou rekonštrukcie boli aj nové elektrické rozvody a inštalácia bezpečnostného zariadenia. Opravila sa zvonica a chrám oplotili. Podľa farára išlo o rozsiahlejšiu rekonštrukciu, ako po bombardovaní počas II. svetovej vojny, keď došlo k poškodeniu veže.


Návštevníci chrámu v Potokoch majú od leta možnosť vypočuť si z MP3 prehrávača informácie o histórii drevených kostolíkov v desiatich svetových jazykoch. Mediálneho sprievodcu získalo viacero drevených chrámov na slovensko-poľskom pomedzí vďaka spoločnému projektu, ktorý finančne podporila EÚ.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na obnovu kostolíkov východného obradu pridelil ŠFK Pro Slovakia tri milióny Sk

Svidník 14. apríla (TASR) – Tri milióny korún pridelila Rada Štátneho fondu kultúry Pro Slovakia na krytie nákladov na tohtoročnú obnovu siedmich drevených kostolíkov východného obradu v okresoch Svidník, Stropkov a Prešov. Na rekonštrukčné práce na objektoch chrámov je z nej vyčlenených 1,8 milióna Sk, na reštaurovanie ikon 1,2 milióna Sk. Najviac je potrebné riešiť havarijný stav kostolíka v obci Dobroslava pri Svidníku, na odstránenie ktorého vyčlenila 700 tisíc korún a v obci Brežany v okrese Prešov 350 tisíc korún…

Gréckokatolícka cirkev zviditeľňuje drevené chrámy

11. júla 2008 – Zápis drevených chrámov v Bodružali a Ladomirovej (okres Svidník) do Zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO, ktoré sa nachádzajú v prešovskej eparchii, znamená pre prešovské Gréckokatolícke arcibiskupstvo veľkú poctu. Nie sú to však jediné drevené sakrálne stavby, ktoré vlastní prešovská eparchia.

Na obnovu kostolíkov východného obradu pridelil ŠFK Pro Slovakia tri milióny Sk

Svidník 14. apríla (TASR) – Tri milióny korún pridelila Rada Štátneho fondukultúry Pro Slovakia na krytie nákladov na tohtoročnú obnovu siedmich drevenýchkostolíkov východného obradu v okresoch Svidník, Stropkov a Prešov. Na rekonštrukčnépráce na objektoch chrámov je z nej vyčlenených 1,8 milióna Sk, na reštaurovanieikon 1,2 milióna Sk. Najviac je potrebné riešiť havarijný stav kostolíka v obci…

Vzácny drevený chrám opäť v Bardejovských Kúpeľoch

V Bardejovských Kúpeľoch sa v sobotu 22. októbra konala posviacka zrekonštruovaného a nanovo postaveného dreveného gréckokatolíckeho Chrámu Ochrany Presvätej Bohorodičky, ktorý pochádza z roku 1730 a pôvodne stál v Mikulášovej. V roku 1931 bol prenesený do skanzenu v Bardejovských Kúpeľoch. Chrám bol pred dvomi rokmi úplne rozobratý a v tomto roku nanovo postavený po dôkladnej rekonštrukcii.

Ohrozený kostolík zachráni grant.

Ohrozený kostolík zachráni grant. Mladý architekt zvrátil osud sakrálneho dreveného Chrámu sv. Bazila Veľkého na východnom Slovensku

KOŠICE – Grant vo výške 30-tisíc USD udelila spoločnosť American Express na záchranu dreveného Chrámu sv. Bazila Veľkého v Krajnom Čiernom (okres Svidník). Kostolík, ktorý bol spolu s ďalšími 26 drevenými sakrálnymi stavbami na Slovensku vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku, sa dostal v roku 1999 do zoznamu sto najohrozenejších historických pamiatok sveta. Raz za dva roky ho vydáva americká nadácia World Monuments Fund.