Drevené plastiky členov Spoločnosťi rozvinutej fantázie – SPOROFA

Nadanie je darom – otvárajúcim svet nových možností, ktoré nájdu svoju reálnu podobu, len za nášho pričinenie, lebo v opačnom prípade táto tvorivá substancia vyprchá a ostane bez hodnoty.
Tvorivosť – čarovný prútik meniaci nadanie na živnú pôdu pre zrod niečoho nového.
Proces tvorby je niekedy dôležitejší ako výtvarná hodnota samotného diela, zrejme pre pocit jedinečnosti a samostatnosti rozhodovania autora o jeho existencii.
Akým spôsobom dosiahnuť, že zo zdanlivo neživej hmoty – dreva vznikne skulptúra plná výrazu, ktorá svojim vyžarovaním ovplyvní našu pozornosť tak, že nemôžeme prejsť okolo nej bez povšimnutia?
Na položenú otázku vám dajú odpoveď na výstave Drevené plastiky členov a hostí Spoločnosti rozvinutej fantázie – SPOROFA, počas Vinobrania v Malokarpatskom múzeu v Pezinku od 18. 9. – 21. 9. 2003, (ale i po ňom – do 17. 11.) autori Ján Ferianc, Alfonz Havránek, Alena Kadlečíková, Pavol Krkoška, Slavomír Kubinec, Ján Lukačovič, Venantius Oscitý, Stanislav Pekár, Viliam Pertl, Peter Sofka, Peter Suchý, Ferdinand Vépy, Dezider Végh a Ján Vincek.

Z veľkého množstva vystavených diel je každé osobité, poznačené „rukopisom“ svojho tvorcu. Autori sú väčšinou úplne iného pracovného zamerania, napriek tomu vytvárajú majstrovské diela
na množstvo tém – z vinohradníctva a vinárstva, z histórie, národopisu, zastúpené sú i cirkevné motívy, experimentovanie v drevorezbe s prvkami humoru i satiry aj hry s tvarom, či netradičné spojenie drevorezby s drotárskymi prvkami – v bustách, vo figurálnej tvorbe, reliéfoch, hračkách pre deti a dospelých a pod. Pestrosť nájdete v technike spracovania rôznych druhov dreva, ale i kôry stromov. Tvorcovia sa radi vracajú do pomyselnej trinástej komnaty, v ktorej nachádzajú priestor pre seba, realizujúc tam svoje nápady. Cenné je, že dokázali založiť rezbársko – sochársku spoločnosť SPOROFA – Spoločnosť rozvinutej fantázie, so sídlom v Bratislave. Hoci svoju činnosť rozvíjajú iba od minulého roku – spoločne predstavili svoje diela na viacerých úspešných výstavách v Bratislave, v Modre i v Budmericiach. Výstavou určite prispejú k obohateniu kultúrneho spektra v programovej ponuke pre návštevníkov vinobrania, ktorým predvedú aj ukážky tvorby drevorezieb pred Malokarpatským múzeom v Pezinku.

Alena Kadlečíková – SPOROFA

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Peter Mika – výstava skla

Považská galéria umenia a Emócia gallery Vás pozývajú na výstavu tvorby mladého výtvarníka Petra Mika, ktorej vernisáž v kurátorskej koncepcii Miry Putišovej sa uskutoční vo štvrtok 20. novembra 2003 o 17.00 h. v malej výstavnej sieni PGU. Peter Miko je absolventom VŠVU v Bratislave, ateliéru skla doc. J. Gavulu.

Reflexia kresťanstva v súčasnom umení

Výstava OČAMI (NE)VIDITEĽNÉ/ Reflexia kresťanstva v súčasnom umení vznikla ako jedno z hlavných podujatí Roka kresťanskej kultúry 2010 pod záštitou Inštitútu kresťanskej kultúry Filozofickej fakulty TU v Trnave. Predstavuje diela takmer 60 autorov a autoriek rôznych generácií a výtvarných názorov, ktoré vznikli od 70. rokov 20. storočia po súčasnosť. Na prítomnej výstave ich spája reflexia kresťanstva – témy, ktorej sa viacerí autori systematicky a dlhodobo venujú (napr. Julián Filo, Ján Mathé, Peter Bartoš, Rudolf Sikora, Ladislav Čarný, Veronika Ronaiová, Klára Bočkayová, Darina Gladišová, Jozef Sedlák, Lubo Stacho, Bohuš Kubínsky, Dorota Sadovská, Matúš Lányi, Michal Zdravecký a iní). U ďalších autorov je táto téma skôr skryto prítomná (Dezider Tóth, Otis Laubert, Robert Bielik, Palo Macho, Stano Masár, Martin Sedlák), alebo k nej prispeli solitérnymi dielami (napr. Miloš Urbásek, Michal Kern, Daniel Fischer, Vladimír Kordoš, Igor Kalný, Jozef Jankovič).