Drevená cesta ku kostolíkom

V Hunkovciach v okrese Svidník pred dreveným chrámom z 18. storočia otvorili v utorok 27. mája 2008 letnú turistickú sezónu. Pri tejto príležitosti odovzdajli do užívania cestné smerové značenie upozorňujúce na Karpatskú drevenú cestu označujúcu smerovanie k jednotlivým dreveným kostolíkom.
Značky v hodnote 35-tis. korún boli vyrobené v anglickej a poľskej mutácii. Finančne na ne prispel Prešovský samosprávny kraj prostredníctvom svojho grantového NEFO fondu. Na podujatí sa zúčastní prednosta Obvodného úradu vo Svidníku Milan Cocuľa.

Ako informoval agentúru SITA riaditeľ neziskovej organizácie Záchrana a obnova Národnej kultúrnej pamiatky drevené chrámy pod Duklou Michal Kosť, cestné značenie k jednotlivým dreveným chrámom patrilo k najkritizovanejším problémom zo strany turistov. Nezisková organizácia, ktorá propaguje a snaží sa získavať financie na obnovu drevených kostolíkov, oslávi v tomto roku 10. výročie svojho založenia.

V okrese Svidník sa nachádza 17 drevených chrámov, z ktorých desať patrí do súboru 27 drevených kostolíkov zapísaných ako národná kultúrna pamiatka. V priebehu desiatich rokov sa na ich obnovu preinvestovalo takmer 30 mil. Sk. Významnou mierou tomu pomohol projekt ktitorstva, keď patrónstvo nad jednotlivými kostolíkmi prijali vplyvné a známe osobnosti. V posledných rokoch nezisková organizácia cez projekt rozvoja cestovného ruchu – Karpatská drevená cesta, sústreďuje svoje úsilie na propagačno-prezentačné aktivity.

Drevený chrám v Hunkovciach východného obradu zasvätili Zosnutiu Bohorodičky. Ide o zrubový, trojpriestorový objekt na nízkej kamennej podmurovke. Samostatná veža je spojená strieškou so stavbou. Veže i stupňovité kupoly nad svätyňou i loďou sú zakončené makovicami, na vrchole cibuľkami s ornamentálne riešenými krížmi. Celý objekt i dve poschodia veže sú obité vertikálnym doštením a lištami. Makovičky i celá strecha sú pokryté šindľom. Z pôvodného dreveného oplotenia sa zachovala vstupná brána so šindľovou strieškou. Chrám postavili v 18. storočí.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na obnovu kostolíkov východného obradu pridelil ŠFK Pro Slovakia tri milióny Sk

Svidník 14. apríla (TASR) – Tri milióny korún pridelila Rada Štátneho fondu kultúry Pro Slovakia na krytie nákladov na tohtoročnú obnovu siedmich drevených kostolíkov východného obradu v okresoch Svidník, Stropkov a Prešov. Na rekonštrukčné práce na objektoch chrámov je z nej vyčlenených 1,8 milióna Sk, na reštaurovanie ikon 1,2 milióna Sk. Najviac je potrebné riešiť havarijný stav kostolíka v obci Dobroslava pri Svidníku, na odstránenie ktorého vyčlenila 700 tisíc korún a v obci Brežany v okrese Prešov 350 tisíc korún…

Na obnovu kostolíkov východného obradu pridelil ŠFK Pro Slovakia tri milióny Sk

Svidník 14. apríla (TASR) – Tri milióny korún pridelila Rada Štátneho fondukultúry Pro Slovakia na krytie nákladov na tohtoročnú obnovu siedmich drevenýchkostolíkov východného obradu v okresoch Svidník, Stropkov a Prešov. Na rekonštrukčnépráce na objektoch chrámov je z nej vyčlenených 1,8 milióna Sk, na reštaurovanieikon 1,2 milióna Sk. Najviac je potrebné riešiť havarijný stav kostolíka v obci…

Gréckokatolícka cirkev zviditeľňuje drevené chrámy

11. júla 2008 – Zápis drevených chrámov v Bodružali a Ladomirovej (okres Svidník) do Zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO, ktoré sa nachádzajú v prešovskej eparchii, znamená pre prešovské Gréckokatolícke arcibiskupstvo veľkú poctu. Nie sú to však jediné drevené sakrálne stavby, ktoré vlastní prešovská eparchia.

Drevený chrám zrenovovaný a nanovo posvätený

Prvú komplexnú rekonštrukciu má za sebou drevený chrám sv. Paraskievy v obci Potoky v okrese Stropkov, ktorý tu postavili v roku 1773 a dostal sa aj do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Investičné náklady na renováciu tejto jedinečnej kultúrnej pamiatky vyšli na viac ako 200-tisíc eur. Úrad vlády SR prispel sumou 91 tis. €, Ministerstvo kultúry SR poskytlo dotáciu 25 tis. € a z Nadácie VÚB získali grant 83 tis. € z programu Poklady môjho srdca. V nedeľu 26. septembra 2010 arcibiskup Ján Babjak v obnovenom chráme slúžil sv. liturgiu a nanovo slávnostne posvätil chrám.