Dostať do prenájmu hrad nie je problém

Obnova.sk Fotografia

SKLABIŇA – Už niekoľko rokov sa snaží občianske združenie Donjon zachraňovať ruiny hradu Sklabiňa. Rozľahlú stavbu má skupina nadšencov v prenájme od obce Sklabinský Podzámok za symbolickú korunu. Na hrade sa celý rok intenzívne pracuje, dolná hospodárska budova je už sčasti prikrytá strechou. Malo by tu sídliť múzeum a galéria najvýznamnejšieho hradného rodu – Révayovcov. Počíta sa aj s ubytovacími a stravovacími priestormi.
Občianske združenie to však nemá jednoduché. “Keď sa hovorí o záchrane pamiatok, ako prvé sa dostanú na pretras peniaze. My v tom nevidíme hlavný problém. Veľa vecí sa dá urobiť svojpomocne, na materiál sa dajú zohnať sponzori. Týmto spôsobom zabezpečujeme aj hlavnú stavbu,” hovorí predstaviteľ združenia Michal Svateník.

Práce by však podľa neho mohli pokračovať plynulejšie, keby ich nebrzdila zbytočná byrokracia. “Nečakáme od štátu finančnú pomoc, vstupovali sme do projektu dobrovoľne. Prijali by sme však výraznejšiu pomoc napríklad pri získavaní pracovných síl cez úrad práce. Tu nám to zatiaľ viazne. Už niekoľko rokov sa vedú diskusie o tom, ako by štát mohol pomôcť majiteľom pamiatok, no žiadny účinný kľúč sa nenašiel. My síce hrad zachraňujeme a toto bremeno sme si vzali na seba dobrovoľne, ale ani štát sa nemôže tváriť, že sa ho to netýka. Ide o kultúrne dedičstvo celého národa,” dodáva Svateník.

Najzdĺhavejšie sú podľa neho procedúry so stavebnými povoleniami, získavaním pracovníkov cez úrad práce, problematický a finančne náročný je archeologický prieskum. “Bez neho sa pri povolení prestavieb nepohneme, ale mnohé združenia si ho nemôžu dovoliť. Archeologický prieskum na deň by nás stál okolo 400 korún.”

Združenie neuspelo ani s ponukou neplatených brigád na hrade. Ľudia sa im síce v začiatkoch na výzvy prihlásili, ale mali záujem skôr o opekanie a dobrodružstvo, menej o práce na hradu. “Jasnú koncepciu záchrany hradu máme, aj keď to bude veľmi zložité. Chceli by sme zastrešiť novšie objekty hradu, ktoré boli obývané do druhej svetovej vojny. Staršie časti by sme chceli zakonzervovať, aby na nich nehrozilo návštevníkom žiadne nebezpečenstvo,” dodáva Svateník.

Obnova.sk Fotografia

Už teraz je Sklabiňa výnimočná. Je jednou z mála zrúcanín, na ktorej možno v jednej zo zachovaných bášt aj prespať. “Momentálne skúmame, čo by bolo pre návštevníkov najpríťažlivejšie. Keď sme sem dotiahli elektrinu, mnohí ľudia hovorili, že hrad stratil stredoveký kolorit. Iným elektrina chýbala a chcú vyšší štandard služieb. Napríklad môcť sa osprchovať, či najesť. Chceli by sme medzi týmito dvoma trendmi nájsť kompromis. Prvoradé však pre nás je zachovať pôvodný vzhľad hradu podľa odporučení pamiatkárov.

Máte záujem kúpiť pamiatku?

Kúpiť na Slovensku pamiatku, alebo získať ju do prenájmu, nie je problém. Podstatne väčší problém už je, či máte peniaze na jej opravu a udržiavanie. Aj preto sa mnohé pamiatky predávajú ťažko, hoci ich ponúkajú vyslovene za korunu. Tak je to napríklad s hradom Vígľaš, ktorý chce predať obec. Pamiatkový úrad ponúka na svojej internetovej stránke katalóg, kde si záujemca nájde všetko podstatné o pamiatkach, ponúkaných na predaj. Na zozname figurujú predovšetkým meštiacke domy, kúrie a kaštiele, výnimkou však nie sú ani hrady. Okrem už spomenutého hradu Vígľaš sú v ponuke aj ďalšie hrady – Pajštún, Tematín, Gýmeš, Lietava, či Revište. Problémom pri niektorých je, že stále nie je vyrovnané vlastníctvo k nim. (eta)

KVETA FAJČÍKOVÁ, http://www.sme.sk/clanok.asp?cl=1750900

>> Fotoalbum z hradu Sklabiňa na Obnova.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nekúpite si hrad? Aj za korunu

Záujem solventných Slovákov o kúpu hradov alebo aspoň letohrádkov je z roka na rok väčší. Zmene vlastníctva však v mnohých prípadoch bránia ťažko predvídateľné majetkovoprávne problémy. Pre Pravdu to uviedol Ľuboslav Škoviera z Pamiatkového úradu SR.

Niektoré hrady sa nedarí predať ani za korunu

Predaj voľných hradov, kaštieľov a kúrií na Slovensku viazne. V ponuke ich je takmer sto. Z ostro sledovaných piatich objektov sa však za posledný rok podarilo odpredať iba jeden. “Záujem by bol, zmene vlastníctva však v mnohých prípadoch bránia ťažko predvídateľné majetkovoprávne problémy,” poukazuje na častý kameň úrazu Ľuboslav Škoviera z Pamiatkového úradu SR.

Hradné slávnosti na Sklabini 2003

Pozývame vás na Sklabinský hrad 28. augusta 2003 na akciu “Hradné slávnosti 2003”, kde budete mat možnosť uvidieť stredoveké dobíjanie hradu povstaleckým vojskom. Zúčastnených bude vyše 60 šermiarov s viacerých skupín historického šermu. Mimo toho bude k dispozícii…

Oprava hradu bude na jar pokračovať

Rekonštrukcia renesančného paláca na hrade Ľubovňa bude na jar pokračovať. Vláda na svojom stredajšom zasadnutí v Poprade rozhodla o pridelení 500-tisíc eur na rekonštrukciu paláca. „Sme spokojní, že práce budú pokračovať,“ povedala pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková. Náklady na druhú a čiastočne aj tretiu etapu rekonštrukčných prác renesančného paláca predstavujú takmer 1,3 milióna eur. Zvyšnú časť peňazí poskytne múzeu Prešovský samosprávny kraj ako jeho zriaďovateľ.