Dom zaujme fasádou a farbami

Staviate nový domov, alebo zútulňujete domček, v ktorom bývate? Potom ste si už určite obzerali domy v bližšom a možno i vzdialenejšom okolí, porovnávali, ktorý sa vám páči, ktorý je pekne tvarovaný, upravený, má krásny dvor …Dáte mi za pravdu, že dôležitým prvkom pri celkovom pôsobení domu je jeho povrchová úprava, farebnosť, vyhotovenie fasády a samo-zrejme, hoci sa na to občas zabúda, aj úprava najbližšieho okolia. Keď sa prejdete ulicami našich miest a dedín zistíte, že ich vzhľad je oveľa pestrejší, zaujímavejší a farebnejší.

Na chvíľu sa však vráťme na dedinu našich starých otcov. Ľudia mali
obmedzené možnosti, a na-priek tomu si mnohé zachované stavby zaslúžia obdiv a stali sa chránenými pamiatkami. Prečo? Pretože harmonizujú s prírodou, s okolitým svetom a majú primerané rozmery. Predkovia ich stavali z prírodných materiálov a z toho, čo im oskytovalo okolie. Stavebný materiál sa prejavil aj na fasáde. Vidno, kde bolo použité drevo, či akej farby bol miestny kameň. Postupne, ako sa zhusťovalo osídlenie, ľudia túžili byť iní a do vápna začali pridávať farebný pigment. Pridaním skalice získali modrú farbu, ružová vznikla pridaním rozdrvenej pálenej tehly. Primiešavaním rôznych hlín vedeli urobiť odtiene od hnedej až po okrovú.

Dnes máme celkom iné možnosti. Existuje množstvo ochranných prípravkov na drevo, vyrábajú sa mrazuvzdorné tehly rôznych farieb, na trhu je k dispozícii veľa druhov prírodných aj umelých kameňov. V modernej architektúre zohráva nezanedbateľnú úlohu aj veľkosť a farebný odtieň presklenných plôch a okenných rámov.

Inšpirácia z okolia
Rôzne materiály poskytujú možnosť farebnosť domu riešiť úplne prirodzene, nenásilne a dlhodobo. Použitie rozmanitých materiálov fasádu rozčlení na menšie časti, farebný prechod pôsobí úplne prirodzene a zároveň upraví celkovú mierku stavby. Na dotvorenie a doplnenie vzhľadu je tu široké spektrum farebných omietok, od svetlých až po žiarivé, od hladkých až po rôznymi smermi zaškrabávané.

Pri rozhodovaní sa o úprave fasády domu pomôže malá inšpirácia. Všimnite si, či je zástavba v okolí viac mestská, urbanistickejšia, hustá a umelo vytvorená, alebo uvoľnená s dominujúcimi prírodnými prvkami a ustupujúcou okolitou zástavbou. Podľa toho sa dá rozhodnúť, či je vhodné použiť väčšie plochy s farebnou omietkou, alebo položiť dôraz na materiály, ktoré prirodzene sfarbia fasádu.

Ak tvorí okolie domu pekný udržiavaný trávnik a čistá otvorená plocha, na fasáde sa môžu objaviť detaily rôznej farebnosti (namorené drevené prvky, pergoly, obklady, kamenné alebo tehlové murivo, lemovania okien, výrazné zábradlie, kúsok ucelenej sýtej farebnej plochy a pod.). Pri bujnej vegetácii a veľ-kých stromoch môže byť fasáda jednoduchšia s farebnosťou ladenou v jednom farebnom tóne.

Radšej pokus ako omyl
Ak ste sa rozhodli pre farebnú omietku na väčšej alebo menšej ploche, vybrať jej odtieň vám môže pomôcť odborník, ktorý pracuje s farbami a má dobré farebné cítenie. Na rozhovor s ním by ste sa však mali pripraviť, dať si tú námahu a nájsť už zrealizovaný dom s farebným riešením, ktoré vám vyhovuje. V predajni dokážu namiešať farbu podľa vašich predstáv, ale treba si uvedomiť jednu skutočnosť. Úplne ináč na nás pôsobí malý kúsok farebnej plochy (vzorka v predajni) a veľká farebná plocha. Záleží aj na bezprostrednom okolí a ďalších použitých farbách a materiáloch. Seriózny predajca namieša odtieň priamo na mieru s presnou receptúrou. Ak si teda nie ste istí, môžete si nechať namiešať menšie množstvo farby a natrieť časť steny. Podľa tej istej receptúry si potom dokúpite také množstvo farby, aké potrebujete. Možno je to nákladnejší a časovo náročnejší postup, ale vyplatí
sa. Nebudete sa musieť pozerať na fasádu vo farbe, ktorú ste nechceli.

Výber a intenzitu farieb silne podmieňuje individuálnosť každého človeka. S ich silou a rôznorodosťou treba narábať opatrne, naj-mä ak ide o sýte a žiarivé odtiene. Veľké množstvo by mohlo pôsobiť dokonca agresívne. Naopak absencia farieb môže spôsobovať sterilnosť či dokonca neútulnosť prostredia. Váš príbytok by mal harmonizovať s prostredím aj s vašou osobnosťou.

Zdroj: http://www.sme.sk/clanok.asp?cl=1310636 – [24. 3. 2004]

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Farba (základy)

Čo je farba
Slovom farba označujeme predovšetkým všetky látky, ktoré sú schopné odrážať svetelné lúče určitých vlnových dĺžok. Ak tieto lúče dopadajú do oka, vyvolávajú v ňom popud, na základe ktorého vznikne v mozgu vnem farby. Farba, ako iste vieme, môže vzniknúť i mnohými inými spôsobmi, a preto pod farbou budeme rozumieť aj všetky úkazy, ktoré sa môžu označiť ako farebný pocit alebo farebný vnem.
Pod pojmom farba sa dá tiež aj rozumieť zrakový pocit, ktorý závisí od vlastností a stavu zrakového orgánu pozorovateľa, od podmienok pozorovania a od jeho psychického stavu.

Biela fasáda už vychádza z módy – súčasnosť praje farebnosti

Fasáda má nielen dobre vyzerať, ale aj chrániť dom pred poveternostnými vplyvmiči mechanickým poškodením. Aby vydržala čo najdlhšie a cena za prípadné opravybola čo najnižšia, rozhodne si nenechávajte jej dokončenie na neskorú jeseň či nazimu. “Dostavovali sme rodinný dom koncom jesene a chceli sme mať hotovú i celúfasádu,“ spomína pani Irena z Topoľčian…