Dom na Ventúrskej ulici spojil nové a staré

Obnova.sk Foto

Spôsob rekonštrukcie, ktorej generálnym projektantom je Ateliér obchodu a cestovného ruchu, bol konzultovaný s Pamiatkovým ústavom Bratislava. Návrh rešpektuje všetky dôležité pôvodné konštrukcie objektu, ktoré sú prezentované v pôvodnom tvarosloví, nové konštrukcie sú zrealizované v súčasnom tvarosloví tak, aby boli jednoznačne čitateľné.

Obnova.sk Foto

Zástavba meštianskych domov od Michalskej brány až po Hviezdoslavovo námestie pomaly uzatvára svoju cestu obnovy. Do zreštaurovanej mozaiky bratislavského korza nedávno pribudla polyfunkčná budova na Ventúrskej 7. Pôvodne meštiansky dom vznikol koncom 13. storočia a je súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie.

Jeho súčasná podoba pochádza z 18. storočia, v čase prevládajúceho baroka. Vznikol štvorkrídlový meštiansky dom s prejazdom a nádvorím, s tromi nadzemnými podlažiami a suterénom. Jeho devastácia v druhej polovici minulého storočia urýchlila rozhodnutie o jeho rekonštrukcii.

Skvostami sú detaily

Realizátorom reštaurátorskej koncepcie sa stala firma Arca, v. o. s., v zastúpení akad. mal. Vojtecha Mýtnika a akad. mal. Mária Flaugnattiho. Renomovaní reštaurátori sa zúčastnili už na viacerých obnovách národných kultúrnych pamiatok na Slovensku, k posledným patrí aj ich účasť na reštaurovaní omietok a výmaľby Dómu Sv. Martina v Bratislave.

„Dom na Ventúrskej ulici je historicky cenný ako architektonický celok a zároveň je dôkazom historického urbanizmu,“ hovorí Mário Flaugnatti. „Za skvost možno považovať architektonické detaily – renesančný arkier s kamennými konzolami v severnom krídle, kamenné okenné šambrány a ostenia portálov s datovaním do konca osemnásteho storočia. Zachovali sa aj renesančné omietky v exteriéri s pôvodnou povrchovou úpravou a vyskytovali sa historické omietky s výmaľbami v interiéri objektu. K unikátom ojedinelého rozsahu patrí kompletné zreštaurovanie štyroch miestností s dobovými výmaľbami z prelomu 18. a 19. storočia.“ K unikátom patria aj zachované klenby – krížová s lunetami, pruská, valená. Ich variabilita a množstvo možno považovať na území Bratislavy za jedinečné.

Minulosť a prítomnosť

K špecifikám objektu patrí aj jeho situovanie na svahu Hradného kopca. „Výškový rozdiel v teréne medzi vstupom do objektu a koncom pozemku na strane od Kapitulskej ulice je až sedem metrov,“ hovorí Mário Flaugnatti. „Aj tomu museli byť prispôsobované technologické postupy.“ Keďže dom stojí na hranici bývalého mestského opevnenia, nachádzajú sa tu miesta s najbohatším výskytom archeologických nálezov. Dokázal to aj archeologický výskum, ktorý odhalil nálezy keltskej keramiky a kostí. Početné sú aj nálezy zo stredoveku.

Zrekonštruovaný objekt je dnes polyfunkčnou budovou, v ktorej sa prelínajú bytové, obchodné i administratívne priestory. K dotvoreniu architektúry patria dve plastiky kariatíd vo vstupnom portáli, ktorých dodávateľom je spomenutá Arca. „Po architektonickej stránke vznikol celok pozostávajúci z rekonštruovanej a reštaurovanej časti a z jednoznačne priznanej novostavby,“ uviedol konateľ Ateliéru obchodu a cestovného ruchu Pavol Senecký.

zdroj: www.sme.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na Zobore nad Nitrou objavili archeológovia stredoveký kamenný vodovod

Nitra, 1. augusta (TASR) – Vedecký výskum Benediktínskeho kláštora svätého Hippolita na nitrianskom Zobore robia v tohtoročnej sezóne pracovníci Archeologického ústavu SAV v Nitre. “Doteraz odkryté archeologické nálezy potvrdzujú existenciu kláštora v období od 11. do 15. storočia. Ide o významnú archeologickú lokalitu. Zoborský kláštor bol podľa známych prameňov najstarším podobným duchovným centrom na Slovensku,” povedal dnes pre TASR vedúci výskumu Marian Samuel.