Dokument Ako sa varia dejiny získal prestížnu cenu

Dokument Ako sa varia dejiny slovenského režiséra Petra Kerekesa získal na Medzinárodnom festivale dokumentárneho a animovaného filmu v Lipsku prestížnu cenu FIPRESCI, ktorú udeľuje Medzinárodná federácia filmových kritikov. Spolu s ním sa o ceny uchádzalo 15 dokumentárnych filmov z celého sveta. Film Ako sa varia dejiny vznikol tento rok v rakúsko – slovensko – českej koprodukcii a približuje dramatické príbehy vojenských kuchárov. Vypovedá o tom, ako každodenné potreby tisícok ozbrojených žalúdkov ovplyvňovali víťazstvá a prehry štátnikov. Rozpráva o poľnej kuchyni ako modeli sveta, kde sa príprava jedla stáva taktikou boja. Dokument je postavený na dvanástich receptoch vojenských kuchárov od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku, od Francúzska cez Balkán až po Rusko.

Festival v Lipsku, ktorého 52. ročník sa uskutočnil od 26. októbra do 1. novembra, je najväčším nemeckým a jedným z najvýznamnejších svetových festivalov dokumentu a animácie. Bol založený v roku 1955 a ako prvý v Nemeckej demokratickej republike dosiahol post nezávislého filmového podujatia. Počas studenej vojny bol významným miestom stretávania sa a vymieňania si názorov a postojov filmárov z východu a zo západu.


Poznámka: Názov článku upravený redakciou Obnova.sk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slepé lásky ocenili na festivale v Aténach

Film Slepé lásky slovenského režiséra a dokumentaristu Juraja Lehotského získal cenu za originalitu a novátorskú réžiu na 3. ročníku Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov s tematikou zdravotne postihnutých v Aténach. Medzinárodný festival Emotion Pictures sa konal v novom Múzeu Benaki v gréckej metropole od 19. do 22. júna a prezentovalo sa na ňom 38 filmov zo 17 štátov sveta.

Schindlerov zoznam je na predaj

Jeden z piatich zachovaných známych rukopisov s menami židov z obdobia II. svetovej vojny, známy ako Schindlerov zoznam, je na predaj. Zoznam, ktorý sa stal predlohou pre nakrútenie rovnomenného oscarového filmu z roku 1993, plánuje newyorský obchodník s pamätihodnosťami Gary Zimet predať za 2,2 milióna amerických dolárov (asi 1,65 milióna eur). Dokument nebudú môcť záujemcovia dražiť, získa ho prvý platca požadovanej sumy. Podľa obchodníka ide o jedinú súkromne vlastnenú kópiu. “Možno ide o najdôležitejší dokument vzťahujúci sa k druhej svetovej vojne,” povedal Zimet.

Učiteľ niekoľkých generácií filmárov – Martin Slivka

Etnograf, režisér, scenárista, dramaturg, filmový teoretik, pedagóg, priekopník tzv. etnografickej línie slovenskej dokumentaristiky po sebe zanechal všestranné a bohaté kultúrne dedičstvo. Nakrútil vyše 140 filmov, prevažne autorských, v ktorých bol autorom námetov, scenárov aj režisérom. Základom jeho tvorby v dokumentárnom filme bolo predovšetkým výtvarné umenie a etnografia. Jedna z najvýznamnejších osobností slovenskej kultúry a kinematografie – Martin Slivka.

Odpovede

  1. Dokument Ako sa varia dejiny získal prestížnu cenu

    Dokument “Ako sa varia dejiny” zabodoval v Chicagu

    BRATISLAVA 19. októbra (SITA) – Dokumentárny film slovenského dokumentaristu Petra Kerekesa “Ako sa varia dejiny”, dnes získal hlavnú cenu Zlatého Huga v medzinárodnej súťaži dokumentárnych filmov Docufest na 45. ročníku prestížneho Medzinárodného filmového festivalu v Chicagu. Festival trvá od 2. do 22. októbra.

    V samostatnej kategórii Docufest súťažilo 13 snímok prevažne z USA a Francúzska. Trojčlenná porota, ktorú tvorili významný britský filmový teoretik, historik a kritik John Russell Taylor, americký filmár Matt Irvine a rozhlasová tvorkyňa Alison Cuddy, udelila Kerekesovmu filmu Ako sa varia dejiny Zlatého Huga za “originalitu, humor a neobvyklý uhol pohľadu na vojnu, ktorý šokuje, zabáva a prináša poučenie“. Kerekesov dokument, ktorý vznikol v rakúsko-slovensko-českej koprodukcii, približuje divákom dramatické príbehy vojenských kuchárov. Film je postavený na dvanástich receptoch vojenských kuchárov od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku, od Francúzska cez Balkán až po Rusko. Agentúru SITA o úspechu slovenského dokumentaristu informovala jeho spolupracovníčka Katarína Moláková.

  2. Re: Dokument Ako sa varia dejiny získal prestížnu cenu
    odporucam vidiet…
    ked som tento film videla, netusila som, ze takto vo svete zahviezdi… u mna bodoval… usmevne spracovanie neveselych okolnosti… najviac ma zabavali jednotky a objemy pouzitych surovin pri konkretnych receptoch… pre mna az nepredstavitelne… :lol: moj byt by bol maly na pripravu co i len jednej jedinej ingrediencie :lol:

  3. Re: Dokument Ako sa varia dejiny získal prestížnu cenu
    Ako sa varia dejiny zvíťazili na festivale vo Viedni

    BRATISLAVA 5. novembra (SITA) – Slovenský dokumentarista Peter Kerekes zbiera so svojím dokumentom Ako sa varia dejiny ceny po celom svete. Po Zvláštnej cene poroty z festivalu Hot Docs v kanadskom Toronte, Zlatom Hugovi z Chicaga a cene FIPRESCI z Lipska získal ďalšie ocenenie – hlavnú cenu pre dokumenty na filmovom festivale Viennale. Cenu v kategórii dokumentárny film získal za “vysoko nekonvenčný prístup, vďaka ktorému je základný ľudský proces jedenia uvedený do varu použitím svedectiev a archívnych záberov. Výsledkom je zvrátená kulinárska vojna, okorenená štipkou sarkazmu.”

    Slovensko-rakúsko-český koprodukčný film hovorí o tom, aký vplyv majú vo vojnách kuchári a kuchárky. Režisér a scenárista v jednej osobe navštívil vojenských kuchárov v rôznych európskych krajinách, aby zaznamenal ich príbehy o tom, ako prežiť a ako pomôcť prežiť aj ostatným.

    Viedenskú filmovú cenu v kategórii hraný film získala Jessica Hauser za rakúsko-francúzsku snímku Lourdes (2009), Cenu čitateľov magazínu Standard dostal Asghar Farhadi za film Darbareye Elly (2009) a kritika udelila svoju cenu FIPRESCI čínskemu filmu Xiao Li Zi (Survival Song) z roku 2008, ktorého autorom je Yu Guangyi.

    Agentúru SITA informovala spolupracovníčka režiséra Katarína Moláková.

  4. Re: Dokument Ako sa varia dejiny získal prestížnu cenu
    Ako sa varia dejiny očarili porotu festivalu Memorimage

    BRATISLAVA 9. novembra (SITA) – Dokument Ako sa varia dejiny Petra Kerekesa získal už piate významné medzinárodné ocenenie. Porota festivalu Memorimage Reus: Today’s Films with Yesterday’s Images mu udelila Cenu Memorimage za najlepšiu produkciu. Festivalovú cenu si osobne v Barcelone prebral strihač Marek Šulík.

    Festival je zameraný na filmy, ktoré používajú archívne materiály a ktoré publikum vedú späť k udalostiam s veľkým vplyvom na ľudstvo. Na podujatí udelili okrem spomínanej Ceny za najlepšiu produkciu ďalšie štyri ocenenia. Najlepším filmom sa stal britský dokument Of Time and the City v réžii Terencea Daviesa, Cenu Memorial Democratic pre snímku zaoberajúcu sa španielskou históriou a bojom za demokraciu získal titul La batalla de la memoria v réžii Maria Ponsa Múriu, ktorý získal aj Divácku cenu, a Cena Cinema Restat pre najlepší výskum putovala tvorcom Barraques, la ciutat oblidada.

    Slovensko-rakúsko-český koprodukčný film hovorí o tom, aký vplyv majú vo vojnách kuchári a kuchárky. Režisér a scenárista v jednej osobe navštívil vojenských kuchárov a kuchárky v rôznych európskych krajinách, aby zaznamenal ich príbehy o tom, ako prežiť a ako pomôcť prežiť aj ostatným. Na konte má okrem spomínaného ocenenia Zvláštnu cenu poroty z festivalu Hot Docs v kanadskom Toronte, Zlatého Huga z Chicagského medzinárodného filmového festivalu, cenu FIPRESCI z Medzinárodného festivalu dokumentárneho a animovaného filmu v Lipsku DOK Leipzig a hlavnú cenu pre dokumenty z rakúskeho filmového festivalu Viennale.

    Agentúru SITA informovala spolupracovníčka režiséra Katarína Moláková.

  5. Re: Dokument Ako sa varia dejiny získal prestížnu cenu
    Ako sa varia dejiny Petra Kerekesa ocenili na festivale v Sofii
    Celovečerný dokumentárny film Ako sa varia dejiny (2009) má na konte už viac medzinárodných ocenení, vrátane trofejí z prestížnych festivalov v Toronte, Chicagu či Viedni.

    BRATISLAVA 15. marca (SITA) – Snímka Ako sa varia dejiny (2009) v réžii Petra Kerekesa získala na Medzinárodnom filmovom festivale v Sofii Cenu pre najlepší dokument. Tvorcovia o tom informovali na Facebook profile filmu.

    Celovečerný dokumentárny film Ako sa varia dejiny, ktorý mal premiéru vo februári 2009, hovorí o vojenských kuchároch a kuchárkach a ich úlohe vo svetových dejinách. Prvé významné ocenenie, Zvláštnu cenu poroty, mu udelili na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Hot Docs v kanadskom Toronte. Nasledoval Zlatý Hugo z festivalu v Chicagu, cena kritiky FIPRESCI z DOK Leipzig v Lipsku, ocenenie z viedenského festivalu Viennale a cena za najlepšiu produkciu z festivalu Memorimage v Španielsku. Úspechom bola tiež nominácia na Európsku filmovú cenu v kategórii dokument, ocenenie nakoniec získal švajčiarsky film The Sound of Insects: Record of a Mummy v réžii Petra Liechtiho.

  6. Re: Dokument Ako sa varia dejiny získal prestížnu cenu
    Dokument mesiaca v Španielsku – Ako sa varia dejiny

    BRATISLAVA 15. marca (SITA) – Slovenský celovečerný dokumentárny film Ako sa varia dejiny režiséra Petra Kerekeša sa stal Dokumentárnym filmom mesiaca marec 2010 v Španielsku. Aktuálne je prezentovaný vo vyše 40 kinách v 38 mestách Španielska a Katalánska.

    Projekt Dokumentárny film mesiaca, ktorý organizuje produkčná a manažérska spoločnosť z Barcelony Parallel 40, sa zameriava na prezentovanie a približovanie výnimočných dokumentárnych filmov bežnému španielskemu publiku. Aprílovým filmom mesiaca sa stane Barmský videožurnál (2008), ktorý bol tento rok nominovaný na Oscara. Ako agentúru SITA informovala spolupracovníčka Petra Kerekeša Katarína Moláková, slovenský dokument ďalej premietnu v troch krajinách mesta krajiny Santiago de Chile.

  7. Re: Dokument Ako sa varia dejiny získal prestížnu cenu
    Ako sa varia dejiny ocenili na festivale Dialëktus

    BRATISLAVA 3. júla (SITA) – Dokumentárny film Ako sa varia dejiny (2008) Petra Kerekesa získal hlavnú cenu na festivale Dialëktus v Budapešti. Na svojej Facebook stránke o tom informoval dokumentárny filmový trh East Silver Market. Na maďarskom antropologicky orientovanom festivale, ktorý sa konal od 23. do 28. júna, snímka triumfovala v kategórii Ľudské príbehy, uvádza webová stránka http://www.eastsilver.net.
    Slovensko-rakúsko-český koprodukčný film Ako sa varia dejiny hovorí o tom, aký vplyv majú vo vojnách kuchári a kuchárky. Peter Kerekes, režisér a scenárista v jednej osobe navštívil vojenských kuchárov a kuchárky v rôznych európskych krajinách, aby zaznamenal ich príbehy o tom, ako prežiť a ako pomôcť prežiť aj ostatným.
    Ako ďalej uvádza http://www.eastsilver.net, divácku cenu na festivale Dialëktus získal slovenský dokumentárny film Afganské ženy za volantom (2008) Sahry Karimi.

  8. Re: Dokument Ako sa varia dejiny získal prestížnu cenu
    Dokument Ako sa varia dejiny ocenili v Estónsku
    Snímku Petra Kerekesa vyhlásili na festivale v meste Pärnu za najlepší film o zvykoch.

    BRATISLAVA 29. júla (SITA) – Dokumentárny film Petra Kerekesa Ako sa varia dejiny (2009) získal ďalšiu cenu. Na filmovom festivale v estónskom meste Pärnu ho vyhlásili za najlepšiu snímku o zvykoch. Tvorcovia dokumentu o tom informovali prostredníctvom sociálnej siete Facebook.

    Slovensko-česko-rakúska snímka hovorí o tom, aký vplyv majú vo vojnách kuchári a kuchárky. Režisér a scenárista v jednej osobe Peter Kerekes navštívil vojenských kuchárov a kuchárky v rôznych krajinách, aby zaznamenal ich príbehy o tom, ako prežiť a ako pomôcť prežiť aj ostatným. Film má na konte už niekoľko úspechov – napríklad Zvláštnu cenu poroty z Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Hot Docs v kanadskom Toronte, Zlatého Huga z festivalu v Chicagu, cenu kritiky FIPRESCI z DOK Leipzig v Lipsku či nomináciu na Európsku filmovú cenu v kategórii dokument.

  9. Re: Dokument Ako sa varia dejiny získal prestížnu cenu
    Nová kapitola filmu Ako sa varia dejiny dostupná na internete
    Bonusová kapitola Pljeskavica hovorí o príbehu srbského poľného kuchára, ktorý zahynul v Kosove.

    BRATISLAVA 15. novembra (SITA) – Fanúšikovia dokumentárneho filmu Ako sa varia dejiny (2009) režiséra Petra Kerekeša majú tento týždeň možnosť zadarmo si stiahnuť bonusovú kapitolu Pljeskavica. “Je to moja najobľúbenejšia kapitola, ktorá sa nakoniec z dramaturgických dôvodov do filmu nedostala. Je to ako s jedlom, nemôžete zjesť úplne všetko, čo je na stole. Som rád, že sa nakoniec touto cestou dostane k divákom,“ hovorí režisér dokumentu. Kapitola je prístupná na portáli pre online distribúciu dokumentárnych a experimentálnych filmov Docalliancefilms.com do nedele 21. novembra.

    Slovensko-rakúsko-český koprodukčný film hovorí o tom, aký vplyv majú vo vojnách kuchári a kuchárky. Režisér a scenárista v jednej osobe navštívil vojenských kuchárov a kuchárky v rôznych európskych krajinách, aby zaznamenal ich príbehy o tom, ako prežiť a ako pomôcť prežiť aj ostatným. Na konte má ocenenia ako napríklad Cenu Memorimage za najlepšiu produkciu z festivalu Memorimage Reus: Today’s Films with Yesterday’s Images v Barcelone, Zvláštnu cenu poroty z festivalu Hot Docs v kanadskom Toronte, Zlatého Huga z Chicagského medzinárodného filmového festivalu, cenu FIPRESCI z Medzinárodného festivalu dokumentárneho a animovaného filmu v Lipsku DOK Leipzig a hlavnú cenu pre dokumenty z rakúskeho filmového festivalu Viennale.

    Agentúru SITA informovala Marta Lamperová z Doc Alliance Films.

Comments are closed.