Dokončiť opravu zvonice v Spišskej Belej by mohli ešte v tomto roku

Obrázok k článku

Dokončiť opravu renesančnej zvonice zo 16. storočia na námestí v Spišskej Belej (okr. Kežmarok) by sa mohlo podariť ešte v tomto roku. Ako informoval primátor mesta Štefan Bieľak, stane sa tak v prípade, že samospráva uspeje a získa dotáciu z Ministerstva kultúry SR 46-tisíc eur na opravu fasády. „Mesto pripravilo a ešte koncom minulého roka podalo projekt v rámci programu Obnov si svoj dom. Odhadované náklady sú 56-tisíc eur a rozdiel by mesto hradilo z vlastného rozpočtu. Výsledok hodnotenia projektu by mal byť známy v priebehu troch až štyroch mesiacov,“ uviedol primátor.

Rekonštrukčné práce na renesančnej zvonici, ktorú v roku 1963 vyhlásili za kultúrnu pamiatku, sa začali v minulom roku. Vďaka štátnej dotácii 15-tisíc eur sa podarilo opraviť jej strechu, mesto zo svojho rozpočtu doložilo viac ako 6-tisíc eur. Rovnako bola odstránená aj fasádna omietka, do prác vtedy zapojili aj nezamestnaných.

Renesančná zvonica, ktorú v roku 1598 postavil Ulrich Materer, niekoľkokrát rekonštruovali, naposledy v roku 2005 opravili jej vonkajšiu fasádu. Podľa primátora Spišskej Belej Štefana Bieľaka však napriek tomu po dvanástich rokoch nevyzerá dobre, v minulosti sa totiž nepodarilo vyriešiť vlhnutie jej murív a masívne opadávanie vonkajších omietok. Mesto tak na základe odporúčania Pamiatkového úradu v Poprade dalo vypracovať špecifický odborný posudok s návrhom riešenia odvlhčenia zvonice, a teda jej celkovej sanácie.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články