Dobýjanie hradu Šášov

So zámerom získať podporu na záchranu zrúcaniny Šášovského hradu, stojacej neďaleko Žiaru nad Hronom, organizuje Združenie na záchranu hradu Šášov v piatok 1. a sobotu 2. augusta štvrtý ročník benefičného kultúrneho podujatia Dobýjanie hradu Šášov.V piatok bude dejiskom akcie areál kaštieľa v Ladomerskej Vieske. V programe je vystúpenie tamojšieho ženského speváckeho zboru Valéria, šermiarsky súboj, predstavenie divadla Prestavlky, uvedenie knihy Most nad vôňou času, vystúpenie folklórnej speváckej skupiny z Brehov aj skupiny Ploštin Punk. Sprievodnými akciami budú jarmok ľudových remesiel, tvorivé dielne, výstava pohľadníc, ochutnávka vín a tiež razba pamätnej mince s motívom tohtoročného 300. výročia zničenia Šášovského hradu.

V sobotu už bude podujatie na tradičnom mieste – v Šášovskom Podhradí. Program otvorí šermiarska scénka, pripravené sú aj rôzne súťaže pre deti aj dospelých, prezentácia stredovekých zbraní, povesť o únose šášovskej hradnej panej, vystúpenia sokoliarov, folklórneho súboru Hron i mužskej speváckej skupiny Sekera a na záver ohňová šou. Počas podujatia si návštevníci budú môcť aj raziť vlastné mince, zajazdiť si na koni, zapojiť sa do tvorivých dielní či vyskúšať streľbu z historických zbraní.

Prvé kamenné múry Šášovského hradu dali postaviť bratia ostrihomského arcibiskupa Štefana Vincent a Peter Vančovci v rokoch 1242 až 1252. Osudným pre hrad bol koniec 17. a začiatok 18. storočia a protihabsburské povstania. V roku 1677 sa ho zmocnilo vojsko Imricha Thökölyho a spustošilo ho. V októbri 1708 cisárski vojaci pod vedením generála Siegberta Heistera vyhnali z hradu povstalcov Františka Rákocziho a hrad podpálili a ťažkými delami rozstrieľali. Poslednú neslávnu vojnovú epizódu zažil hrad koncom marca 1945, keď sa hŕstka vojakov fašistickej armády krytá kamennými múrmi pokúsila o odpor. Do ruín hradu sa teda opäť strieľalo, tentoraz zo zbraní Červenej armády. Hlavným cieľom Združenia na záchranu hradu Šášov je konzervácia zrúcaniny hradu a obnova niektorých jej častí a tým zachovanie tejto kultúrnej pamiatky pre budúce generácie.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Cez víkend bude na Spišskom Hrade nočný hororový program

LEVOČA 23. júna 2004 (SITA) – Nočný hororový program Dracula uvedie cez víkend sériu podujatí na Spišskom hrade, ktoré pripravilo Spišské múzeum v Levoči na spestrenie expozície počas letnej turistickej sezóny. Na najväčšom slovenskom hrade sa predstaví Skupina historických scén Locus. Program bude súčasťou nočnej prehliadky Spišského hradu v piatok a sobotu so začiatkom o 21:00. Hrad bude počas nočného vystúpenia skupiny Locus osvetlený len fakľami. Po vystúpení potom opäť zapnú nočné osvetlenie. Agentúru SITA informoval manažér kultúrnych aktivít Spišského múzea Ľuboš Petruška. Skupina Locus bude na hrade vystupovať aj počas dňa.