Dobrovoľníkom prišli pri záchrane hradu Dobrá Voda na pomoc starostovia

Obrázok k článku

Do záchrany hradu Dobrá Voda sa dnes zapojilo viac ako dvadsať starostov a starostiek z okolia Trnavy. Pomohli tak dobrovoľníkom z občianskeho združenia Renova, ktorí na hrade pracujú už približne desať rokov.

 

Zrúcanina dobrovodského hradu v okrese Trnavy patrí k najrozsiahlejším na Slovensku. Hrozbou pre turistov boli v minulosti nestabilné časti zachovaných múrov. ,,Starostovia nám pomáhajú pri statickom zaistení západnej brány, miešajú maltu, pomáhajú murovať, podieľajú sa na archeologickom výskume a pri čistení areálu,“ priblížil činnosť predstaviteľov samospráv Martin Slezák zo združenia Renova. Starostovia sa podľa neho ponúkli sami s tým, že chcú pomôcť regiónu aj inak, ako len prácou vo svojich obciach. ,,Pomôžeme dobrej veci, dozvieme sa niečo nové o histórii nášho regiónu a popri fyzickej práci sa porozprávame aj o rôznych našich problémoch,“ povedal o iniciatíve starostov predseda Združenia miest a obcí regiónu Jaslovské Bohunice Vladimír Púčik. Práca s krompáčmi, lopatami, motykami či murárskym náradím je podľa neho dobrým prostriedkom na spoznávanie sa predstaviteľov obcí. Púčik predpokladá, že z dobrovoľníckej aktivity starostov sa stane tradícia a zaujímavej historickej pamiatke prídu pomôcť aj v budúcnosti.

 

Občianske združenie Renova sa po rokoch dobrovoľníckej práce podľa Slezáka blíži k finále prvej časti predpísaných statických zaistení. V budúcom roku čaká nadšencov vymurovanie veľkého múru na hornom hrade a zastrešenie bašty východného predhradia. Jeho strecha bude slúžiť ako vyhliadka pre turistov.

 

Dobrá Voda je zrúcanina gotického hradu ležiaca v strednej časti pohoria Malé Karpaty nad obcou Dobrá Voda v okrese Trnava v Trnavskom kraji. Leží vo výške 320 m n.m. a zaberá plochu 8 467 metrov štvorcových. Je súčasťou územia prírodnej rezervácie Slopy. Dobrovodský hrad bol postavený ešte v 13. storočí, prestavaný v 14. storočí a schátral po požiari v 18. storočí. Dodnes sa zachovali pozostatky dvoch veží, obvodové múry i delová bašta. Z troch bášt dolného hradu dve ešte existujú a zachovali sa základy hospodárskych budov v blízkosti vstupnej brány. Hrad Dobrá Voda je voľne prístupný a je častým cieľom turistov.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články