Dobrovoľníci zachraňujú vojnové cintoríny z I. svetovej vojny

Medzilaborce, vojenský cintorín, zdroj: net

Miesta Stebník, Becherov, Chmeľová na slovenskej strane a Dujava, Malastow a Gorlice v Poľsku spája spoločná história z obdobia I. svetovej vojny. V blízkosti týchto sídiel sa nachádzajú vojenské cintoríny, ktoré dnes postupne navštívia členovia klubov vojenskej histórie z krajín Višegrádskej štvorky. Ich púť sa začala ráno v Krajskom múzeu v Prešove prezentáciou doterajšej činnosti. V priebehu dňa chcú hovoriť aj o tom, ako pristupovať k obnove vojenských cintorínov, ako získať na ich obnovu finančné prostriedky, ako si dokážu navzájom pomôcť.

Ako uviedol pre agentúru SITA predseda Klubu vojenskej histórie Beskydy Martin Drobňák, Višegrádska pracovná skupina pre vojnové cintoríny vznikla pred dvoma rokmi z iniciatívy ich klubu Beskydy. Zámer nezabúdať na spoločné historické dedičstvo týchto krajín a obnoviť vojenské cintoríny z obdobia I. svetovej vojny finančne podporil medzinárodný Višegrádsky fond. Drobňák uviedol, že v prvom roku činnosti sa im podarilo vytvoriť partnerstvo štyroch klubov z krajín V 4. Spoločne sa podieľali aj na dobrovoľníckej práci pri mapovaní a údržbe vojnových cintorínov. „Višegrádski partneri sa zapojili do obnovy vojenského cintorína v Becherove v okrese Bardejov, kde bola spoločná brigáda, a do obnovy najväčšieho vojnového cintorína v obci Veľkrop v okrese Stropkov,“ uviedol Drobňák. Vo Veľkrope je pochovaných podľa odhadov 7 000 – 10 000 obetí vojny, pričom je známych iba 11 konkrétnych mien. Skupiny dobrovoľníkov, ktoré prichádzajú na brigády, sú veľmi pestré. Veková škála sa pohybuje od 17 rokov po vojenských dôchodcov, ide o rôznorodé skupiny aj vzdelaním, profesiou a národnosťou.

Podľa Drobňáka je na Slovensku zhruba 200 vojenských cintorínov a väčšina z nich sa nachádza na území severovýchodného Slovenska v okresoch Bardejov, Stropkov, Svidník, Medzilaborce, Humenné a Snina. V tomto roku chcú rozbehnúť viacero projektov. Budú pokračovať v obnove cintorína vo Veľkrope, dokončia cintoríny v Becherove a Chmeľovej. V apríli otvárajú náučný chodník a zrekonštruované cintoríny pri obci Virava. Pracovať sa bude aj na cintorínoch pri obciach Veľká Poľana v okrese Snina, Radvaň nad Laborcom, Zbudská Belá a Čabiny v okrese Medzilaborce.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články