Dobrovoľníci v piatok vyčistia areál hradu Devín

Obrázok k článku

Dobrovoľníci sa v rámci celoslovenského podujatia Naše mesto pustia aj do upratovania hradu Devín v Bratislave. Cieľom dobrovoľníckej aktivity, ktorá sa uskutoční v piatok 10. júna, je nielen zatraktívniť areál hradu, ale ho urobiť aj bezpečnejším. Zapojení dobrovoľníci pomôžu s odstraňovaním náletovej zelene, kamennej sute či pri zbieraní odpadkov. Agentúru SITA o tom informovala Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.

 

Do čistenia okolia hradu Devín sa v piatok plánuje zapojiť 65 dobrovoľníkov. Ich úlohou bude vytrhať burinu z chodníkov či vyzbierať a zhromaždiť kamene na umelej skládke na hrade. Práve tieto zozbierané kamene potom budú použité pri oprave stredovekých architektúr. Dobrovoľníci tiež budú pomáhať pri maľovaní drevených častí v areáli hradu. „Vítame dobrovoľnícke aktivity, ktorých cieľom je kultivácia verejných priestorov a som veľmi rád, že sme sa takto spojili, aby sme hrad Devín zatraktívnili pre nás všetkých. Je to dôležitá národná kultúrna pamiatka, ktorú navštevujú nielen Bratislavčania, ale aj návštevníci z celého Slovenska či zo zahraničia,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

 

Dobrovoľnícke čistenie hradu je súčasťou obnovy hornej časti hradu Devín, ktorú mesto uskutočňuje s podporou z nórskych fondov. Projekt je v rámci programu Ochrana a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva a podpora diverzity v kultúre a umení financovaný z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska. Prvé práce sa začali vlani v októbri, keď mesto nechalo vyčistiť hradné bralo od náletových drevín a skalnej sute a osadili monitorovací systém na zistenie stability hradnej skaly. Aktuálne na hrade obnovujú hradobné konštrukcie, tieto práce by mali byť hotové do konca leta. V druhej polovici tohto roka začnú obnovovať aj expozíciu v podzemných priestoroch hradu. Pre návštevníkov plánujú v apríli 2017 sprístupniť obnovenú vyhliadku tejto národnej kultúrnej pamiatky, ktorá je už roky uzavretá.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články