Dobrovolníci skrášlili okolie hrobky Vladárovcov

Obrázok k článku

Dobrovoľníci z obce Klazany v okrese Vranov nad Topľou odpracovali vyše 600 brigádnických hodín pri úprave okolia krypty miestneho panovníckeho rodu Vladárovcov, ktorá je pamätihodnosťou obce. Je to vklad obce v rámci projektu, ktorého celkový rozpočet predstavoval sumu 8 900 eur. Samospráva na jeho realizáciou získala 3 400 eur z nadácie Ekopolis z grantového programu Zelené oázy 2010 a sumou 2 000 eur prispela Nadácia Orange v rámci grantového programu Šanca pre Váš región 2010.

Práce sa začali v máji, koordinoval ich päťčlenný tím ľudí zložený zo zástupcov samosprávy, základnej školy, Klubu slovenských turistov Sosna a významný podiel na výsledku mala aj účasť záhradnej architektky. Do prác sa zapojilo asi 50 dobrovoľníkov. V rámci projektu sa obnovila fasáda krypty, zlepšila sa dostupnosť pamiatky, ktorá sa nachádza na kopčeku pri obci. Starú zeleň nahradili nové okrasné rastliny, pribudli lavičky, krytý altánok a informačná tabuľa.

Ako uviedol pre agentúru SITA starosta obce Daniel Lorinc, projekt nazvaný Úprava okolia a zlepšenie dostupnosti krypty rodiny Vladárovej bude plniť aj zámer zlepšiť informovanosť verejnosti o tejto pamiatke a vytvorí aj ďalší informačno – oddychový bod na turistickej trase Historicko – poznávacieho okruhu pod hradom Čičva. V krypte boli pochovaní Emil Vladár s manželkou. Panovník sa zapísal do povedomia verejnosti svojou divokou jazdou na koni, kedy chcel poraziť v rýchlosti vlak zo Strážskeho do Michaloviec. Preteky s vlakom vyhral, ale kôň v cieli zahynul. Jeho kopyto zdobilo obývačku kaštieľa.
Potomkovia Vladárovcov naposledy navštívili Kladzany v roku 1976 a vtedy nechali vchod do hrobky zamurovať. Krypta však patrí k vzácnym pamätihodnostiam obce.

Rod Vladárovcov sa s obcou Kladzany spája približne od roku 1 753, kedy tu prišli jej prví členovia z Turca. V tunajšom evanjelickom cirkevnom zbore zastávali vyše 150 rokov čestnú hodnosť cirkevného dozorcu a patróna (1 753 – 1910). Kaštieľ v Kladaznoch postavil Krištof Vladár v roku 1840. Ten počas II. svetovej vojny zhorel. Na jeho mieste dnes stojí základná škola. Na pozemku pred školou v tomto roku obec realizovala aj projekt Magické ihrisko pre mladých aj skôr narodených, kde na ploche 40 x 15 metrov vzniklo moderné ihrisko s preliezačkami a zóny oddychu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Drevený chrám zrenovovaný a nanovo posvätený

Prvú komplexnú rekonštrukciu má za sebou drevený chrám sv. Paraskievy v obci Potoky v okrese Stropkov, ktorý tu postavili v roku 1773 a dostal sa aj do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Investičné náklady na renováciu tejto jedinečnej kultúrnej pamiatky vyšli na viac ako 200-tisíc eur. Úrad vlády SR prispel sumou 91 tis. €, Ministerstvo kultúry SR poskytlo dotáciu 25 tis. € a z Nadácie VÚB získali grant 83 tis. € z programu Poklady môjho srdca. V nedeľu 26. septembra 2010 arcibiskup Ján Babjak v obnovenom chráme slúžil sv. liturgiu a nanovo slávnostne posvätil chrám.