Dobrovoľníci sa pustili do zachraňovania chátrajúceho kaštieľa v Jablonici

Obrázok k článku

Do záchrany roky chátrajúceho kaštieľa v Jablonici v okrese Senica sa pustili dobrovoľníci. Ich prvoradým cieľom je zabrániť ďalšej devastácii tejto národnej kultúrnej pamiatky. V posledných rokoch do kaštieľa cez diery v streche zatekalo, okrem toho bol ľahko dostupným cieľom zlodejov aj dobrodruhov. Dobrovoľníci z občianskeho združenia Útulný domov začali organizovať brigády, aby sa už stav pamiatky ďalej nezhoršoval. Ďalšia z brigád bude v sobotu 11. marca. Ich víziou do budúcnosti je odkúpenie kaštieľa a jeho premena na hotelové zariadenie vyššieho štandardu.

 

Aktivity občianskeho združenia z Trnavy domáci privítali, niektorí však poukazujú na to, že kaštieľ má vlastníka, ktorý by sa mal o svoj majetok postarať. Starosta Silvester Nestarec sa dobrovoľníkov zastal, požiadal ich však o maximálnu transparentnosť pri nakladaní s peniazmi, ktoré sa im podarí získať napríklad z dvoch percent z daní. ,,Myslím si, že záchrana kaštieľa je vecou nás všetkých, my tu žijeme, máme kaštieľ neustále na očiach, my sme neustále konfrontovaní so stavom kaštieľa, bez ohľadu na jeho vlastníctvo, preto by sme mali aspoň akou – takou mierou prispieť k záchrane tohto historického skvostu,“ napísal starosta Nestarec vo vyhlásení k aktivitám občianskeho združenia. Jabloničanov vyzval, aby preukázali svoj lokálpatriotizmus a nehľadeli na dianie okolo kaštieľa s nedôverou. Nestarec pre agentúru SITA zdôraznil, že momentálne nejdú žiadne peniaze do zhodnocovania súkromného majetku, rieši sa len zastavenie jeho ďalšieho ničenia. Obec je podľa neho pripravená predať hospodársku časť kaštieľa, ktorú vlastní, novému vlastníkovi. Zároveň obec obnoví priľahlý historický park, čo lokalitu zatraktívni. Do samotného kaštieľa, ktorý je súkromným majetkom, obec investovať nemôže, podľa Nestarca však dobrovoľníkom pomôže aspoň bezplatným zapožičaním techniky alebo kontajnerov na odpad.

 

Kaštieľ v niekdajšom mestečku Jablonica bol postavený v 17. storočí, Apponyiovci ho vlastnili až do začiatku 20. storočia. V období medzi dvoma svetovými vojnami slúžil ako sýpka, po druhej svetovej vojne v ňom bola až do roku 1968 základná škola, neskôr sklad podniku Zberné suroviny. V súčasnosti kaštieľ vlastní súkromná firma, jeho hospodársku časť a historický park je vo vlastníctve obce Jablonica.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články