Dobrovoľníci plánujú opraviť baštu Alžbetka Šarišského hradu

Obrázok k článku od zora.

Dobrovoľníci z občianskeho združenia Hradba Šariš sa v tomto roku chystajú začať s rekonštrukciou najstaršej a zároveň najväčšej bašty Šarišského hradu – bašty Alžbetka. „Vybrali sme si ju preto, lebo je v dezolátnom stave a je hodná toho, aby sa upravila najmä preto, lebo je na exponovanom mieste. Vidno ju totiž na hlavnom ťahu cesty Prešov – Sabinov,“ vysvetlil pre agentúru SITA dôvod plánu dobrovoľník občianskeho združenia Michaľ Keruľ.

 

Obnova je rozdelená do dvoch fáz, v prvom roku plánujú na bašte vykonať potrebný archeologický a architektonicko-historický výskum, ktorého výsledkom bude realizačný projekt. Práce chcú začať na jar a dokončiť ich do konca roka. Náklady odhadujú zhruba na 7 000 eur, pričom väčšiu časť v sume 5 500 eur sa im podarilo získať z nadačného programu Šariš ľuďom. Na projekt prispeje aj mesto Veľký Šariš a zvyšnú časť pokryje združenie z vlastných zdrojov. „Na prvú fázu to bude stačiť. Aj na druhú fázu sa pokúsime opäť získať nejaký grant, prípadne zapojíme sponzorov,“ dodal Keruľ s tým, že práce si robia svojpomocne dobrovoľníckou prácou. „V prvom rade je to dobrovoľnícka aktivita, pričom v rámci druhej fázy by sme radi oslovili aj širokú verejnosť, aby prišla pomôcť a aktívne sa zapojiť. Vieme, že ľudia majú záujem sa podieľať na záchrane hradu,“ avizuje Keruľ. Druhá fáza projektu je naplánovaná na rok 2019. Bude pozostávať zo samotnej obnovy objektu. Vzniknúť by v ňom mali prezentačné priestory a upravená bude do podoby, akú povolia pamiatkari. „V optimálnom prípade chceme vytvoriť strechu a hradobnú ochodzu, ktoré na bašte pôvodne boli. Najdôležitejšie ale je, aby tam opäť bola pekná vyhliadka i prezentačné priestory,“ povedal Keruľ.

 

Občianske združenie Hradba Šariš je zamerané na obnovu hradu Šariš a pamiatok v regióne Veľkého Šariša. Oficiálne funguje od roku 2015, ale jeho dobrovoľníci na hrade pôsobia už od začiatku projektu obnovy od roku 2007. Odvtedy sa členovia združenia venovali vynoveniu pasáže hradieb, obvodových múrov a naposledy opravovali cisternu. „Členovia sa podieľajú najmä na obnove murív. Sú považovaní za odborníkov v tejto oblasti a pomáhajú aj nezamestnaným, ktorí pracujú na hrade,“ dodal Keruľ.

 

foto zdroj: Facebook – Šarišský hrad a Podhradie

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články