Dobrovoľníci opravujú najväčší cintorín z I. svetovej vojny

Obrázok k článku

Dobrovoľníci z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy sa cez víkend pustia do ďalšej rekonštrukcie vojnového cintorína z I. svetovej vojny v obci Veľkrop pri Stropkove. Zanedbané pietne miesto opravujú už od roku 2010 aj s podporou ministerstva vnútra. V sobotu a nedeľu budú pracovať na výstavbe kamenného chodníka na cintoríne a na celkovej úprave plochy.

Vojnový cintorín vo Veľkrope je najväčším pietnym miestom z I. svetovej vojny nielen na území Slovenska, ale celého územia, kde na východnom fronte prebiehali boje (Slovensko, Poľsko, Ukrajina, Rumunsko). “Podľa posledných archívnych výskumov, ktoré realizoval KVH Beskydy, je na ňom pochovaných viac ako 10 000 vojakov rakúsko-uhorskej a ruskej armády, čo je viac ako napríklad na bratislavskom Slavíne,” povedal agentúre SITA predseda klubu Martin Drobňák. Cintorín vo Veľkrope je tak podľa jeho slov jedinečným pietnym miestom medzinárodného meradla. “Pre porovnanie – obec Veľkrop má v súčasnosti asi 200 obyvateľov,” dodal.

V roku 2010 dobrovoľníci kompletne vyčistili plochu vojnového cintorína a jeho bezprostredné okolie. Odstránené boli náletové dreviny a popadané konáre. Plochu vojnového cintorína viackrát pokosili a ako informuje Drobňák, osadený bol provizórny centrálny drevený kríž a jednoduchá informačná tabuľa. Začiatkom roka 2011 práce na vojnovom cintoríne pokračovali. V apríli na ploche cintorína pracovali dobrovoľníci z Českej republiky, Maďarska a Poľska. “Vďaka podpore z Ministerstva vnútra SR sme tento rok mohli pristúpiť aj k celkovej obnove vojnového cintorína,” píše Drobňák na webovej stránke KVH Beskydy.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Cintorín sovietskych vojakov obnovili za vyše 20 tisíc eur

Cintorín sovietskych vojakov na Bôriku v Žiline zrekonštruovali za vyše 20 tisíc eur, ktoré zaplatila ruská ambasáda. Ako agentúru SITA informoval hovorca mesta Martin Barčík, centrálny pamätník spolu s podstavcom a piliermi vyčistili a zakonzervovali. Na schody okolo pamätníka položili novú dlažbu a múr dostal novú omietku. Pre úpravu cintorína Červenej armády sa rozhodli pri príležitosti budúcoročného 65. výročia skončenia druhej svetovej vojny.

Odpovede

  1. Dobrovoľníci opravujú vojnový

    Dobrovoľníci opravujú vojnový cintorín z I. svetovej vojny

    PREŠOV/VEĽKROP 20. augusta (SITA) – Dobrovoľníci, ktorí spolupracujú s Klubom vojenskej histórie Beskydy, koncom tohto týždňa pomáhajú pri obnove vojnového cintorína z I. svetovej vojny v obci Veľkrop v okrese Stropkov. V piatok a v sobotu pracujú na výstavbe kamenného chodníka na cintoríne a na celkovej úprave pietneho miesta. Do rekonštrukčných prác sa zapojilo 15 dobrovoľníkov z celého východného Slovenska, ktorí v bojových podmienkach prespali na obecnom úrade, kde si aj sami varili. V nedeľu majú voľný program, ktorý chcú využiť na debatu so starými ľuďmi, pamätníkmi minulých čias. V tomto roku je to už tretia dobrovoľnícka brigáda na obnove cintorína. Do Veľkropu sa chcú dobrovoľníci vrátiť ešte koncom septembra, kedy dokončia práce naplánované na tento rok.

    Ako uviedol pre agentúru SITA predseda Klubu vojenskej histórie Beskydy Martin Drobňák, cintorín sa nachádza na ploche 80 krát 60 metrov, k čomu treba prirátať aj úpravy jeho okolia. Na rekonštrukčných prácach spolupracujú dva roky s obcou. Starosta Marián Prokopič získal na tento projekt v tomto roku dotáciu 10 tis. eur z ministerstva vnútra. Peniaze použili hlavne na nákup materiálu. Vlani tu odpracovali niekoľko brigád, vždy bez nároku na mzdu. Ako uviedol starosta, ktorý vlastnoručne pomáha, o cintorín sa 30 rokov nikto nestaral. Bol zarastený krovinami, dobrovoľníci sa nadreli pri vykopaní množstva pňov a teraz už môžu plochu kosiť. Pomáhať im chodia aj vojaci vo výslužbe.

    Drobňák informoval, že vojnový cintorín vo Veľkrope je najväčším pietnym miestom z I. svetovej vojny nielen na území Slovenska, ale celého územia, kde na východnom fronte prebiehali boje, teda na území dnešného Slovenska, Poľska, Ukrajiny a Rumunska. Podľa ich posledných archívnych výskumov je tu pochovaných viac ako 10 000 vojakov rakúsko-uhorskej a ruskej armády, čo je viac ako na bratislavskom Slavíne. Drvivá väčšina z nich skončila v masových hroboch. Na tomto cintoríne našli posledný odpočinok padlí, ktorých pozbierali zo širokého okolia. „Cintorín vo Veľkrope je tak jedinečným pietnym miestom medzinárodného významu, že sa dá právom porovnať s pietnym miestom vo Francúzsku,“ uviedol Drobňák.

    V obci Veľkrop žije okolo 200 obyvateľov.

Comments are closed.