Do života uviedli novú publikáciu o hrade Ľupča

Obrázok k článku od zora.

Novú publikáciu s názvom Hrad Ľupča pokrstili v piatok priamo v prostredí Ľupčianskeho hradu v Slovenskej Ľupči pri Banskej Bystrici. Kniha o Ľupčianskom hrade predstavuje známe fakty doplnené o nové zistenia vychádzajúce z posledných výskumov týkajúcich sa hradu a jeho panstva. V súvislosti s prebiehajúcimi rekonštrukčnými a reštaurátorskými prácami na hrade, ktoré začali po jeho prechode do rúk nového vlastníka, sa tu realizovalo viacero archeologických, historických, architektonicko-historických a reštaurátorských výskumov. Počas nich sa podarilo zhromaždiť množstvo nových poznatkov o stavebnom vývoji hradu. „Po pätnástich rokoch od prevzatia hradu spoločnosťou Železiarne Podbrezová a.s. (ŽP) tak dozrel čas na novú ucelenú syntézu o hrade a jeho panstve, ktorá predstaví dejiny hradu v celej šírke od jeho počiatkov až po aktuálnu obnovu hradných objektov,“ uviedla pre agentúru SITA vedúca odboru Infomédií a propagácie ŽP Oľga Kleinová.

 

Ako povedala Martina Hrdinová z Masarykovho ústavu a Archívu Akadémie vied Českej republiky, hrad na obcou Slovenská Ľupča je už od stredoveku dominantou kraja. Podľa nej asi aj preto, že po dlhý čas nepatril k sprístupneným pamiatkam, sa o jeho históriu nezaujímali ani profesionálni historici. „O to významnejším počinom je publikácia, ktorú pripravil kolektív autorov pod redakčnou taktovkou kastelána hradu Vladimíra Homolu a historika Ota Tomečka. Hĺbka i šírka záberu, s akou bola publikácia o dejinách hradu a panstva Ľupča pojatá, je aj v dnešnej dobe vysoko nadštandardná a celý kolektív si za úspešné dovŕšenie tak rozsiahleho projektu zaslúži veľké uznanie. Rozhodne bude patriť medzi knihy, ktoré poslúžia ako k zvýšeniu záujmu odborníkov z oblasti histórie, archeológie a dejín umenia o tento región, tak aj k uspokojeniu zvedavosti a oprášeniu spomienok miestnych obyvateľov,“ ocenila nové dielo Hrdinová.

 

Publikácia o Ľupčianskom hrade sa delí na štyri ťažiskové kapitoly. Prvá z nich sa venuje histórii hradu, predstavuje jeho držiteľov a správcov, rekonštruuje majetkové pomery panstva, ako aj využívanie hradných objektov v priebehu celého dejinného vývoja od jeho vzniku až do súčasnosti. Druhá kapitola sa zameriava na stavebný vývoj hradu, oboznamuje čitateľa so všetkými doposiaľ identifikovanými ťažiskovými stavebnými etapami, ktoré menili jeho vzhľad a určovali jeho stavebný charakter. Na túto kapitolu nadväzuje stať venovaná pamiatkovej ochrane a obnove hradu, ktorej významnou časťou je zhodnotenie posledných rekonštrukčných prác, realizovaných po prechode hradu do vlastníctva podniku Železiarne Podbrezová. Celú knihu napokon uzatvára kapitola Hradný sprievodca, ktorá čitateľa oboznamuje so súčasným využitím jednotlivých hradných objektov.

foto zdroj: commons.wikimedia.org

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Hrad má nové osvetlenie od prezidenta Schustera

STARÁ ĽUBOVŇA 12. júna 2004 (SITA) – Dominantu Starej Ľubovne – hrad Ľubovňa bude od dnešného dňa zvýrazňovať nové nočné osvetlenie. Aj keď je osvetlenie hradu funkčné už od polovice mája, s jeho zapnutím čakali na prezidenta Rudolfa Schustera, ktorý sa chcel osobne zúčastniť na dnešnej akcii. Odcestoval však na pohreb bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana, preto hrad rozsvietia bez jeho prítomnosti.