Do opráv hradov a múzeí investuje Žilinský kraj 1,6 milióna eur

Obrázok k článku

Do opráv či modernizácie historických budov a kultúrnych pamiatok investuje Žilinský kraj z rozpočtu, eurofondov a nórskych fondov viac ako 1,6 milióna eur. Až 1,1 milióna eur pôjde na obnovu jedinečnej hospodárskej budovy žilinského Budatínskeho hradu. Ďalších 150-tisíc eur použije krajské kultúrne stredisko na zateplenie a výmenu okien a dverí Makovického domu v Žiline. „Rekonštrukciou za približne 200-tisíc eur prejde strecha Liptovskej knižnice v Liptovskom Mikuláši. Potrebné bude uzavrieť oddelenie detskej literatúry, ktoré sa nachádza v podkrovných priestoroch. Budeme sa ale snažiť, aby opravy obmedzili našich liptovských čitateľov čo najmenej,“ povedal predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár.

 

Liptovské múzeum plánuje za 50-tisíc eur obnoviť vodojem v skanzene v Pribyline. V Slovenskom komornom divadle v Martine za 30-tisíc eur upravia areál na parkovanie a vybudujú vjazd do suterénu podzemných garáží. Kysucká galéria v Oščadnici už začala stavať depozitár za 130-tisíc eur, kam plánuje uložiť zbierkové predmety, ktoré momentálne nemôžu byť vystavené. „Vytvorenie takéhoto priestoru je veľmi dôležité, keďže obrazy a iné exponáty musia byť uložené v depozite, ktorý spĺňa špecifické podmienky ochrany umeleckých diel,“ dodal Blanár. Oravská knižnica za 20-tisíc eur zrekonštruuje schodiská a zábradlia a Oravské kultúrne stredisko za rovnakú sumu vynoví hygienické zariadenia. Oravská galéria plánuje za 42-tisíc eur dobudovať lodný výťah v stredisku Slanická osada, odkiaľ premáva loď na Slanický ostrov umenia.

 

Žilinská župa spravuje 23 kultúrnych organizácií, ktoré sa starajú o pamiatky ako napríklad Oravský hrad, Sobášny palác v Bytči, historická lesná železnica v kysuckej Vychylovke, skanzen v Pribyline či Národný dom v Martine.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články