Do kostola sa sťahujú stavbári, zmenia ho na kultúrne centrum

Bývalý jezuitský kostol v centre Skalice sa zmenil na stavenisko. Za necelé dva roky ho stavbári majú zmeniť na kultúrne centrum. Radnica do obnovy kostola, ktorý má vo vlastníctve, investuje približne 2,5 milióna eur.

Interiéru kostola podľa Jozefa Hlavatého z Mestského úradu v Skalici vrátia pôvodný výzor. Stavbári musia odvlhčiť steny, vybúrať neskôr dostavané priečky, vybudovať zázemie pre účinkujúcich a návštevníkov. Väčšina peňazí určených na obnovu kostola pochádza z eurofondov, samospráva prispela piatimi percentami.


Po dokončení obnovy do kostola, ktorý vyniká svojou akustikou, nainštalujú aj organ, ktorý radnica kúpila v Anglicku. O necelé dva roky získa Skalica výnimočný priestor na malé javiskové formy, výstavy a predovšetkým koncerty. Krypty pod kostolom, ktoré vyhľadávali turisti, zostanú podľa Hlavatého zachované.


Bývalý jezuitský kostol zo 17. storočia je národnou kultúrnou pamiatkou. Skalickí poslanci sa pred pár rokmi dohadovali, či jeho využívanie na výstavy, koncerty a divadelné predstavenia nie je znesvätením. Napokon sa uspokojili s informáciou, že kostol bol pravdepodobne už v 18. storočí odsvätený, a teda nič nebráni jeho novej funkcii.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

Comments are closed.