Do konca októbra musí stavebník upraviť fasádu na Hoteli Danube v Bratislave podľa pamiatkárov

Obrázok k článku od zora.

Do konca októbra musí stavebník upraviť fasádu na Hoteli Danube v bratislavskom Starom Meste podľa projektu, ktorý schválili pamiatkari. Na dnešnom brífingu o tom novinárov informoval starosta Starého Mesta Radoslav Števčík s tým, že dnes podpísal oznámenie o začatí konania o vydaní časovo obmedzeného povolenia na predčasné užívanie. “Začína tak plynúť sedemdňová lehota na možnosť odvolania alebo predĺženia lehoty. Pokiaľ sa nikto neodvolá ani nepožiada o predĺženie lehoty, malo by toto predčasné užívanie vstúpiť do platnosti, bude vydané rozhodnutie a následne môžu hotel spustiť v plnej prevádzke,“ uviedol ďalej Števčík. Dodal, že pokiaľ stavebník fasádu do konca októbra neupraví podľa schváleného projektu, hotel skončí.

 

“Súčasná fasáda Hotela Danube tak bude čoskoro minulosťou. Hotel totiž nebude skoladuovaný bez toho, aby sa fasáda nezmenila. Pamiatkari súhlasili s úpravou fasády, a teda s návrhom, ktorý pripravil architekt Ľubomír Závodný, a ktorý vzišiel z workshopu zorganizovaného investorom, a odobrili ho tiež architekti zo Spolku architektov Slovenska. Keďže sme v pamiatkovej zóne, fasáda má korešpondovať s prostredím, nemá pôsobiť rušivo, ani narúšať okolostojacu zástavbu,“ pripomenul starosta.

 

Podľa autora projektu novej fasády architekta Ľubomíra Závodného sa zmena farebnosti fasády približuje ku klasickému výrazu mestských bratislavských domov. “Tam je skôr tá farba ako travertínu či pieskovca, jednoducho tie teplejšie farby. Preto sme zmenili aj tektoniku členenia fasády, aj farebnosť. Ide to jedno s druhým,“ vysvetlil Ľubomír Závodný. Ako ďalej dodal, na projekte urobili zaujímavejšiu plasticitu, ako aj členenia, aby to neboli body, ale aby to malo ten vertikalizmus.

 

Hotel Danube dokončili začiatkom tohto roka. Následne začalo kolaudačné konanie, ktoré musí prebehnúť, aby hotel mohli otvoriť. Mestská časť aj pamiatkari ale avizovali, že sa im nepáči podoba fasády. Stavebný úrad sa preto rozhodol, že túto stavbu neskolauduje.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rekonštrukciu hotela Tatra stavebný úrad zastavil

NITRA – Rekonštrukcia slávneho hotela Tatra v pamiatkovej zóne Nitry nepokračuje. Stavebný úrad rozhodol, aby práce okamžite zastavili.
Nadstavba hotela nie je podľa úradu v súlade s vydaným stavebným povolením. Firma, ktorá hotel rekonštruuje, podľa úradu výrazne zmenila geometriu krovu a tým aj výraz budovy.

Kaníkovcom zastavili nadstavbu

BANSKÁ ŠTIAVNICA – Nadstavbu hotela Grand Matej, ktorý patrí exministrovi Ľudovítovi Kaníkovi a jeho manželke, štiavnický stavebný úrad zastavil. Nadstavba je riešená inak, ako uvádza projekt. Podľa projektu malo byť pristavené jedno poschodie, zdvihnutím strechy však pribudli aj podkrovné priestory.