Dni nemeckej kultúry v Chmeľnici pripomenú dejiny

Obrázok k článku

Víkend v obci Chmeľnica (okres Stará Ľubovňa) bude patriť Dňom nemeckej kultúry a kultúry spišských Nemcov. Pôjde už o 23. ročník podujatia, ktoré spoločne organizuje obec v spolupráci s miestnym Karpatskonemeckým spolkom a Ľubovnianskym osvetovým strediskom v Starej Ľubovni. Ako agentúru SITA informovala starostka Chmeľnice Zita Pleštinská, program sa začne v sobotu 6. júna otvorením výstavy Chmeľnica – spoločné korene – spoločná budúcnosť. Podujatie je súčasťou série osláv 700. výročia prvej písomnej zmienky, ktoré si obec tento rok pripomína.

 

Hlavný program dní venovaných nemeckej kultúre i kultúre spišských Nemcov bude v nedeľu, o 10:00 ho odštartuje sprievod folklórnych súborov. Súčasťou osláv bude aj svätá omša v nemeckom jazyku o 10:30. „V kultúrnom dome budú potom od 14:00 nasledovať vystúpenia folklórnych skupín, súborov a zborov z Medzeva, Vyšného Medzeva, Košíc, Bratislavy, Starej Ľubovne, Handlovej i našich miestnych. Vystúpia aj hostia z Rumunska,“ priblížila program Pleštinská.

Obrázok k článku

 

Chmeľnica je jednou z mála obcí na území Slovenska, ktorá si zachovala nemecký ráz. Chmeľnické nárečie, ktorým starší rozprávajú dodnes, vzniklo zjednotením viacerých nemeckých nárečí pred stovkami rokov, keď na toto územie prišli remeselníci a baníci z nemecky hovoriacich krajín. Dodnes je v obci národnostná škola, deti sa v nej učia po nemecky od prvého ročníka. V Chmeľnici žilo v minulosti 90 až 95 percent obyvateľov nemeckej národnosti, dnes sa k nej podľa starostky hlási menej ako 15 percent Chmeľničanov. Ich počet klesol najmä v 20. storočí. „Veľa zmenili Benešove dekréty, odsun etnických Nemcov, tiež viacerí obyvatelia obce boli odvlečení do ruských gulagov,“ dodala Pleštinská.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články