Dnes si pripomíname temné stránky našej histórie

Obrázok k článku

Slovensko si dnes pripomína temné stránky našej histórie, keď vláda slovenského štátu vydala 9. septembra 1941 nariadenie o právnom postavení Židov, známe ako Židovský kódex. Píše sa to vo vyhlásení úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny. Dnes si Slovensko pripomína Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia. “Tento deň je však zároveň mementom pripomínajúcim postupný proces degradácie židovského obyvateľstva tvrdými protižidovskými opatreniami, ktoré vyvrcholili deportáciami židovských občanov do vyhladzovacích táborov,” informuje úrad.

 

Úrad splnomocnenca pre národnostné menšiny si so všetkou dôstojnosťou a pietou spomína na tých, ktorí boli ponížení, okradnutí o ľudskú dôstojnosť a napokon aj o samotnú existenciu. Vzdanie holdu obetiam holokaustu je zároveň záväzkom zintenzívniť zápas proti všetkým prejavom rasizmu, neznášanlivosti, xenofóbie a akejkoľvek formy útlaku a diskriminácie, uvádza. V tejto súvislosti sa úrad otvorene stavia proti prejavom antisemitizmu, pokusom o bagatelizovanie či otvorenú dezinterpretáciu tejto historickej tragédie a zároveň odmieta ľahostajnosť a nevšímavosť voči všetkým prejavom neznášanlivosti a intolerancie.

 

Pamiatka obetí holokaustu má pre ministerstvo zahraničných veci a európskych záležitostí univerzálny odkaz. “Pripomínanie si tejto tragickej kapitoly dejín ľudstva je nevyhnutné ako varovanie pred predsudkami, neznášanlivosťou a rasizmom, ktoré degradujú princípy humanity a dodržiavania ľudských práv doma i vo svete,” vyhlasuje rezort. Obete holokaustu a boj proti antisemitizmu a rasizmu si rezort diplomacie pripomína aj v rámci dotačnej schémy “Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd”. V spolupráci s ministerstvami školstva a kultúry ako aj Slovenskou akadémiou vied koordinuje činnosť slovenskej delegácie v medzinárodnej organizácii s názvom Aliancia pre pripomínanie holokaustu. “Slovenská republika rovnako aktívne participuje aj na projekte obnovy miesta pamäte v bývalom nacistickom vyhladzovacom tábore Sobibor,” píše sa vo vyhlásení.

Obete holokaustu si dnes viacerí významní predstavitelia štátu pripomenú o 15:30 pri Pamätníku obetiam holokaustu na Rybnom námestí v Bratislave. Na pietnej spomienke sa zúčastnia členovia vlády a veľvyslanci viacerých krajín, ktorí kladením vencov vzdajú hold všetkým obetiam. S príhovorom vystúpi premiér Robert Fico, prešovský arcibiskup Ján Babjak, modlitbu prednesie bratislavský rabín Baruch Myers. Na spomienke bude i predseda parlamentu Peter Pellegrini. Vo štvrtok 10. septembra o 15:00 bude v Múzeu židovskej kultúry v Bratislave vernisáž “Rodinný tábor”. Ide o výstavu z Pamätníka Terezín o likvidácii “rodinného tábora“ Auschwitz – Birkenau.

 

Slovenská republika si dnes pripomína Deň obetí holokaustu a rasového násilia, ktorý sa zaraďuje medzi pamätné dni. Dnes uplynulo 74 rokov od vydania Židovského kódexu. Poslanci NR SR schválili 31. októbra 2001 zákon, ktorým stanovili 9. september ako spomienku na obete holokaustu a výzvu k zápasu proti všetkým prejavom rasizmu, neznášanlivosti, xenofóbie a akejkoľvek forme útlaku a diskriminácie. Transport prvých tisíc židovských žien vypravili 25. marca 1942 z Popradu, posledný transport vyviezol celé rodiny 20. októbra v tom istom roku. Slovenská vláda za deportáciu každého Žida zaplatila 500 ríšskych mariek, ako to požadovalo Nemecko. Päťdesiatsedem transportov smerovalo do oblasti Lublinu a do Osvienčimu, do koncentračných táborov vyviezli 58-tisíc Židov, z ktorých prežilo len niekoľko stoviek. Druhá vlna deportácií od jesene 1944 zasiahla približne 13-tisíc ľudí.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Začnú čítať mená zavraždených slovenských Židov

V nasledujúcich rokoch by malo na Slovensku verejne zaznieť meno každého Žida zo Slovenska, ktorého zavraždili počas holokaustu. Prvých sto mien vyslovia v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave v stredu 9. septembra 2009 od 16:30 pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Doposiaľ u nás zaznievali len časti zoznamov obetí, napríklad v Poprade či Košiciach. “Jediné, čo ešte môžeme týmto ľuďom dať, je vysloviť ich meno. Mnohí sú uchovávaní v ich rodinách, ale veľká väčšina z nich rodiny nemá,” povedal na dnešnej tlačovej besede riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan. Podľa neho treba burcovať svedomie, ktoré veľmi rado zaspáva. Predstavitelia židovskej obce a štátu v stredu pri tejto príležitosti položia o 15:00 vence k Pamätníku holokaustu na Panskej ulici v Bratislave.