Dlhé diely v centre Banskej Štiavnice

Obnova.sk Fotografia

Ako zmysluplne a pritom ekonomicky využiť priestory historickej kamennej pivnice, v ktorej sa po stáročia ozýval iba dupot ťažkých baníckych topánok? Jednu z alternatív ponúka kaviareň Libresso v centre Banskej Štiavnice, ktorá pravidelne pripravuje pre svojich návštevníkov komorné hudobné podujatia. V utorok 24. augusta predstavili v Libresse štiavnickým hudobným priaznivcom svoju tvorbu Daniel Salontay (elektronická gitara, slák, spev) a Šina (basová gitara, spev), jadro bratislavskej skupiny Dlhé diely. Uvoľni moje laná / hoď ich do vody / otvor ma, otvor ma / zvonku dovnútra / rozober ma na kúsky / vyhádž ma von

Aj keď miestnosť vyhradená pre hudbu tentokrát nepraskala vo švíkoch, po úvodných tónoch sa medzi hudobníkmi a publikom začalo vytvárať zvláštne puto – príjemná atmosféra zbližovania, ktorá vás odnesie od každodenných starostí a vtiahne do sveta kvitnúcich záhrad, rodiacich stromov, do krajín vlasov vejúcich vo vetre, kde strach splýva s farbou vody a osudy iných bežia s nami.

Obnova.sk Fotografia

rozober, rozober / rozober, rozober / rozober, rozober / rozober ma úplne

Hudba Dlhých dielov je postavená na výraznej rytmike, ktorú si kapela nosí so sebou v malej striebornej skrinke – v prístroji na prehrávanie minidiskov. Ako tvrdí Daniel Salontay, Japončík CD Man je plnoprávnym, tretím členom skupiny. Väčšina skladieb je postavená na programovaných bicích, ktoré pre Dlhé diely nahráva ich priateľ Jaroslav Ridzoň a mastruje Ján Boleslav Kladivo. Osviežujúco však pôsobia rôzne rytmické experimenty, napríklad zvuk idúceho vlaku (mimochodom, nahratého na vlakovom WC, kde je vraj najlepšia akustika), či rytmus vznikajúci pravidelným udieraním afrických žien o vodu, použitý v piesni Dunaj. Atmosféra jednotlivých skladieb je však daná charakteristickým speváckym prejavom bez emocionálnych vypätí, akoby pokojne, ktorý je často v kontraste s naliehavou vnútornou výpoveďou obsiahnutou v texte. Jemné, takmer minimalistické tóny basovej gitary sa vhodne dopĺňajú s ľahkou melodikou elektrickej gitary.

Obnova.sk Fotografia

uvoľni moje laná / hoď ich do vody / nechaj ma plávať / a sleduj ma pri tom / sleduj ma pri tom

Sledovať kapelu Dlhé diely pochádzajúcu z časti Bratislavy povyše Dunaja s rovnakým názvom, bolo vítaným oživením pracovného dňa. Rada si aj nabudúce spríjemním deň – napríklad pri CD z vydavateľstva Slnko rekords, ktorého zakladateľom je člen skupiny Daniel Salontay, alebo pri niektorom ďalšom živom koncerte. Napríklad znova v niektorej zo štiavnických kaviarní, kde sa organizovanie podobných podujatí stáva dobrým zvykom.

zavolaj ma, prosím, späť / skladaj ma, skladaj ma / priviaž ma o breh.

S použitím textu piesne Uvoľni, CD Šina : In virgo a za pomoci malej nočnej myši, ktorá aspoň na chvíľu prestala šuchotať pre Obnova.sk spísala Silvia Šujanová

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na záchranu gejzíra

4. augusta 2000
Herľanom nie je osud prírodného unikátu ľahostajný. Šesťdesiattisíc Sk vynaložila obec Herľany na obnovu minerálneho prameňa, ktorý je popri unikátnom gejzíre častým cieľom návštevníkov tejto časti Slanských vrchov.