Diskusia o výstavbe Auparku bola búrlivá

Štvrtková diskusia ku kontroverznému zámeru výstavby Auparku na Námestí osloboditeľov v Košiciach, na ktorej sa zúčastnilo okolo 70 občanov, trvala takmer tri hodiny. “Diskusia mala dať priestor na poňatie problému Auparku na Námestí osloboditeľov v celkovej perspektíve od histórie územia až po dnešok,” uviedol dnes pre agentúru SITA organizátor diskusie Julián Bosák, ktorý sa touto témou zaoberá už rok a pripravuje dokumentárny film.

Okrem laickej verejnosti sa na búrlivej diskusii zúčastnili aj zástupcovia investora – bratislavskej spoločnosti HB Reavis Group, ktorej mesto už pozemky na námestí predalo, podpredseda spolku Slovenských architektov Peter Pásztor, projektant nového dopravného riešenia vyvolaného výstavbou Auparku Pavol Titl i predseda spolku na podporu skrášľovania Košíc Ladislav Rovinský. Na diskusii sa nezúčastnil žiaden oficiálny predstaviteľ vedenia mesta.

Ako dnes pre agentúra SITA uviedol Peter Pásztor, už predaj pozemkov je po právnej stránke pochybný. “Myslím si, že predstavitelia mesta by mali podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, lebo podľa môjho názoru došlo k porušeniu zákonov. Ak tak neurobia, konať môže hociktorý iný občan, napríklad aj ja,” povedal Pásztor. V zásade nie je proti výstavbe na Námestí osloboditeľov, dokonca ani proti Auparku. “Nemôžem však s výstavbou Auparku súhlasiť v tej podobe a v takom architektonickom riešení v akom ju v súčasnosti prezentuje investor a mesto,” zdôraznil Pásztor.

“Rozhodne sa nevzdávame a podnikneme všetky legálne kroky, aby sme výstavbe v navrhovanej podobe zabránili. S touto stavbou nie je totiž všetko kóšer zo strany mesta,” povedal dnes pre agentúru SITA Ladislav Rovinský. Dodal, že sa kreuje skupina odborníkov, ktorá spracuje pripomienky a v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie ich postúpi ministerstvu životného prostredia. “Mesto sa stalo de facto rukojemníkom, lebo investorovi predalo aj verejnú komunikáciu. Preto treba preskúmať zmluvy, či postupovalo v súlade so zákonom. Navyše investor ešte nie je vlastníkom všetkých pozemkov, na ktorých chce stavať administratívnu časť objektu. Máme podozrenie, že mesto chce aj tieto pozemky potichu predať, alebo vymeniť,” povedal Rovinský.

Do 17. decembra môžu Košičania zasielať Ministerstvu životného prostredia SR svoje písomné stanoviská a pripomienky k zámeru výstavby Auparku na Námestí osloboditeľov. Zámer je občanom k dispozícii na nahliadnutie v budove magistrátu, kancelária D-321 každý pracovná deň od 8:00 do 15:00. Kompletný zámer výstavby Auparku predložený investorom HB Reavis Group ministerstvu životného prostredia nájdu záujemcovia na internete na linku http://eia.enviroportal.sk/detail.php?akcia=aupark-kosice.

Ako vyplýva zo zámeru, spoločnosť chce postaviť v centre Košíc polyfunkčný objekt s administratívnymi a relaxačnými priestormi, obchodmi a kinami. Spoločnosť v tejto lokalite už má kúpené pozemky s rozlohou takmer 24 000 štvorcových metrov. Orientačné investičné náklady predstavujú 3,8 milióna eur. S výstavbou chce začať v roku 2008 a ukončená by mala byť do 30 mesiacov, teda v roku 2010.

Včera sme písali o pripravovanej demonštrácii. (Včerajší článok TU)

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Trenčín: HB Reavis o Auparku nechystá masívnu kampaň

Investor Auparku v Trenčíne nechystá pred referendom o stavbe masívnu kampaň. Pripravuje len trojrozmerný model, ktorý si budú môcť ľudia prezrieť na verejne prístupnom mieste v centre mesta. „Nevylučujeme prezentáciu cez schránky, ale nejakú masívnu kampaň cez miestne média nechystáme,“ povedal hovorca HB Reavis Slovakia Roman Karabelli.

Odpovede

  1. Diskusia o výstavbe Auparku bola búrlivá

    a ten julian bosak ma ist do basy ze ohovara a siri poplasne spravy. tak ako? pojde do tej basy ci nie?

Comments are closed.