Diecézne múzeum v Nitre

Obrázok k článku

Diecézne múzeum na Nitrianskom hrade navštívilo v roku 2010 spolu 10 360 ľudí. Turisti chodili z rôznych kútov sveta – z Kórey, USA, Kanady, Austrálie, Nového Zélandu, Kazachstanu, Ruska. „Záujem o múzeum je naozaj veľký, prichádzajú školy, návštevníci v skupinách i jednotlivci, najmä cez víkendy a letné mesiace,“ povedal pre agentúru SITA Nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Cez zimné mesiace je návštevnosť nižšia, preto býva múzeum otvorené len cez víkendy. Okrem zaevidovaných návštevníkov boli aj skupiny, ktoré mali vstup voľný, skutočná návštevnosť je preto o niečo vyššia.
   V roku 2009 si múzeum pozrelo okolo 9 000 návštevníkov, v roku 2008, keď otvorili druhú časť múzea, to bolo 12 000. „Mnohých zaujímajú aj písomnosti, ale viac ich uchváti pohľad na liturgické predmety,“ uviedol biskup. V tomto roku chce biskupstvo vystaviť v priestoroch hradnej Katedrály svätého Emeráma vzácne relikviáre, v ktorých sú uchované pozostatky svätých. Podľa Judáka ich bude takmer 30.
   Diecézne múzeum v Nitre je prvé múzeum s kresťanskými pamiatkami na Slovensku. Verejnosť tu môže vidieť zlaté astrieborné kalichy, kríže, misy, monštrancie, relikviáre, prstene, svietniky, obrazy aďalšie predmety zo 17., 18. a19. storočia. Okrem toho sú tu faksimile vzácnych písomných pamiatok, ako je najstaršia liturgická kniha na našom území – evanjeliár z11. storočia, známy ako Nitriansky kódex alebo Zoborské listiny zrokov 1111 a1113. Možno tu tiež nájsť aj bulu Industriae Tua zroku 880, kde sa spomína prvý nitriansky biskup a spis Obrátenie Bavorov aKorutáncov zroku 870, v ktorej sa hovorí o Nitre ako o mieste, kde dal knieža Pribina postaviť prvý kostol. V múzeu je aj kalich, ktorý Katedrále svätého Emeráma daroval bývalý pápež Ján Pavol II pri svojej návšteve Nitry alebo insígnie, ktoré odovzdal pápež Pavol VI. vroku 1969 kardinálovi Jánovi Chryzostomovi Korcovi, vtedy tajnému biskupovi.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nitra: V hradnej katedrále predstavia archeologické nálezy

Výsledky archeologických výskumov v Katedrále svätého Emeráma na Nitrianskom hrade bude môcť vidieť aj verejnosť. Biskupstvo pripravuje stálu prezentáciu, ktorá bude novou atrakciou pre návštevníkov hradu. Pozrieť si tu budú môcť zrekonštruované a osvetlené múry kostola s výklenkami z obdobia gotiky, ktoré sa našli pod podlahou dnešného Dolného kostola. „Budú pod sklom, schváliť to však najprv musia pamiatkari,“ informoval agentúru SITA nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Až po ich súhlase sa môže začať pracovať na realizácii prezentácie.

Odpovede

  1. Diecézne múzeum v Nitre

    Zaujimave miesto. Vidiet tam najstarsiu knihu na SVK, najstarsie listiny SVK (hoc vydarene kopie – co je muzealne bezne) a dole originaly historickych listin a liturgickych predmetov. Prave som docital Meno Ruze od Umberta Eco / bolo to ako ked boli hlavny prestavitelia v klenotnici opatstva :-).

    Ako milovnik historie som sa tam citil ako v raji. Vrelo odporucam a iba za euro:-)!

Comments are closed.