Deti sa vybrali po stopách múz aj múzea

Obrázok k článku

Po stopách múz a múzea sa dnes vybralo 25 detí zamestnancov Košického samosprávneho kraja (KSK). Denný letný prímestský tábor pripravil Úrad KSK prostredníctvom svojej odborovej organizácie v úzkej spolupráci s Východoslovenským múzeom v Košiciach. Jeho hlavnou témou je poznávanie histórie Košického kraja. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

 

Po stopách múz(ea) sa v týždni od 17. do 21. augusta vyberajú deti s pracovníkmi Východoslovenského múzea, ktoré je kultúrnou organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. Prvý deň je venovaný podmorskému svetu a umeniu, druhý vojne, tretí prírode a histórii, štvrtý stredoveku a piaty vede a poznaniu. Tábor vyvrcholí súťažou Milujem Slovensko, v ktorej deti ukážu svoje vedomosti hlavne o Košickom kraji. Denný tábor organizujú po prvýkrát. „Sme veľmi radi, že naše Východoslovenské múzeum ochotne zareagovalo na nápad, ako pomôcť rodičom so zaujímavým programom pre deti. Odborní pracovníci pripravili zaujímavý a bohatý program, pridali sme dva výlety a spestrením bude určite aj návšteva u rožňavských cestárov,“ uviedla koordinátorka tábora Dana Alezárová z Úradu KSK. Myšlienka pripraviť letný tábor vzišla zo skutočnosti, že veľa pracovníkov samosprávy má prázdninujúce deti a nevedia, ako im zabezpečiť zaujímavý a zmysluplný program počas dvoch mesiacov.

 

Počas dnešného dňa deti videli výstavu Potápanie včera a dnes. Vyrobili si táborové tričká, v reštaurátorských dielňach na Hrnčiarskej ulici spoznali prácu reštaurátorov a sami si ju aj vyskúšali. Utorok bude patriť prehliadke pomníka a múzea bojov II. svetovej vojny v Dargovskom priesmyku. Obdobie vojnových rokov priblíži historik Martin Jarinkovič. Deti si vyskúšajú streľbu zo vzduchovky i pohybové „vojenské“ hry na stanovištiach. V stredu prázdninujúce deti navštívia kaštieľ v Betliari i jeho historický park, kde im pripravia prírodovedné aktivity. Popoludní spoznajú techniku, ktorú využíva správa ciest, a dozvedia sa, ako sa udržiavajú cesty v lete i keď napadne sneh. Štvrtkový stredovek bude patriť rytierskym hrám v areáli na Hrnčiarskej ulici. Deti si vyrobia vlastný erb a v expozíciách budú plniť rytierske úlohy. Na výstave Šuster drž sa svojho kopyta si vyskúšajú, ako sa pracuje s kožou. Piatok je venovaný vede a poznaniu vo vedecko-technickom centre Slovenského technického múzea, tvorivým dielňam Za múrmi múzea a vedomostnej súťaži Milujem Slovensko.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Hrad ožije rozprávkami

Ľubovniansky hrad ožije rozprávkami. Ľubovnianske múzeum pripravilo pre žiakov základných škôl tradičné podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa detí – Vstúpte s nami do rozprávky.

Oslavy Medzinárodného dňa detí v národnom múzeu

Naučiť sa niečo nové, ale najmä zabaviť sa môžu deti v najbližších dňoch v niektorej z pobočiek Slovenského národného múzea na Slovensku. Múzeá sídliace v palácoch, hradoch i skanzenoch pripravili pre deti počas víkendu 29. – 30. mája 2010 a nadchádzajúceho týždňa špeciálny program k Medzinárodnému dňu detí. Na zaujímavý program pozývajú rodiny pracovníci národného múzea v: Prírodovednom múzeu v Bratislave, Múzeu slovenskej dediny v Martine, v Múzeu Bojnice, Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na Hrade Modrý Kameň, tiež v Spišskom múzeu, Múzeu Betliar, Múzeu Ľudovíta Štúra v Modre a v myjavskom Múzeu Slovenských národných rád. Agentúru SITA o tom informovala Markéta Plichtová z oddelenia prezentácie a marketingu SNM.