Design československých elektrospotrebičov

Obnova.sk Fotografia

Usporiadatelia: Národné technické múzeum v Prahe a Slovenské technické múzeum v Košiciach

Trvanie: 14. júl – 10. október 2004

Základným predpokladom na prezentáciu výstavy “Design čs. elektrospotrebičov 1950 – 1980” bola partnerská spolupráca Národného technického múzea v Prahe a Slovenského technického múzea v Košiciach.
Táto veľmi intenzívne prebieha už od 50-tych rokov 20. stor., kedy NTM poskytovalo nášmu múzeu – ako skúsenejší partner – metodickú, koordinačnú a odbornú pomoc pri formovaní odborných oddelení, dokumentujúcich vývoj vedy a techniky na Slovensku. V roku 1994 bolo v NTM založené oddelenie priemysleného designu, a podobne bol založený referát designu aj u nás. Jedným z konkrétnych výsledkov spolupráce je i prezentovaná výstava československého designu elektrospotrebičov.

Ústredným motívom, od ktorého sa odvíjala koncepcia výstavy, bola návrhárska tvorba priemyselného designéra Stanislava Lachmana (*1920) a jeho kolegov Rudolfa Vacka, Miloša Hájka a ďalších z podnikových ateliérov Elektro-Praga Hlinsko a KOVOTECHNY Praha.
Výstava pripomína každodenný svet predmetov, ktoré v Československu vznikali od päťdesiatych do osemdesiatych rokov 20. storočia, teda v podmienkach určitých materiálových a technologických obmedzení. Sú predstavené prvé elektrospotrebiče (vysávače, žehličky, mixéry, ventilátory, práčky, kuchynské roboty, variče…) z povojnového obdobia nadšeného budovania československého spotrebného priemyslu, odrážajúce optimizmus mierových rokov. Zo zbierkového fondu STM výstavu dopĺňajú predmety spotrebného strojárskeho priemyslu, reprezentujúce štandard domáceho designu. Ich výroba bola realizovaná v podnikoch na Slovensku (CALEX, KOVOSMALT, TATRASMALT, TESLA a iné).

Obnova.sk Fotografia

Od konca šesťdesiatych rokov nadväzuje ďalšia etapa, kedy sa vyrábalo pre socialistické domácnosti v bezkonkurenčnom prostredí. V tej dobe naše hospodárstvo práve vo sfére elektrospotrebičov začalo zaostávať za svetovým vývojom. Záver tvoria ešte doposiaľ v niektorých domácnostiach používané elektrospotrebiče z osemdesiatych rokov.

Obnova.sk Fotografia

Výstavou vystupujú prvýkrát z anonymity tvorcovia designu veľkej časti bežných predmetov, ktoré sa v bývalom Československu stali nevyhnutnými spoločníkmi generácie spotrebiteľov druhej polovice 20. storočia.
Výstavu autorsky pripravili Jana Pauly z NTM Praha a Ladislav Klíma z STM Košice.

Možnosť konfrontácie súčasného designu a technickej úrovne vybraného produktového portfólia ETA a.s. Hlinsko s historickými exponátmi umožňuje malá expozícia prezentovaná spoločnosťou ETA Slovakia, s.r.o.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ča starého v múzeu?

Slovenské lesnícke a drevárske múzejníctvo má za sebou zložitú a strastiplnú cestu. Prvá etapa tejto cesty začína ustanovením Lesníckeho múzea pri Zemedelskom múzeu v Bratislave v roku 1927.