Deň soli v prešovskom Solivare pripomenie historickú udalosť z roku 1800

Obrázok k článku od zora.

Národná kultúrna pamiatka Sklad soli v prešovskom Solivare patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. V sobotu 8. septembra od 12:00 sa tu prvýkrát uskutoční podujatie s názvom Deň soli. Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý kultúrny program spojený s históriu ťažby soli v meste Prešov.

 

Ako agentúru SITA informovala Nina Šilanová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Šariš, ide o prvý ročník kultúrneho podujatia, ktoré pripomenie návštevu cisára Františka II. Habsburského. Ten v roku 1800 uviedol do prevádzky Varňu František a začal tak výrobu soli varením zo soľanky. Historická udalosť znova ožije o 14:00 príchodom cisárskeho sprievodu, ktorý sa pohne z parkoviska pred Skladom soli a povedie k Varni František. Sprievod sa končí slávnostným zapálením ohňa cisárom vo Varni. “Počas prehliadky sa dostaneme priamo do tajomných útrob pece vo Varni František. Táto pec je pre verejnosť bežne uzavretá, takže návštevníci počas Dňa soli v prešovskom Solivare dostanú jedinečnú možnosť vidieť niečo neobvyklé,” uviedla spoluorganizátorka podujatia Mária Žondová z Divadla Komika. Predstavenie bude doplnené o bohatý kultúrny program, v ktorom o 15:30 vystúpi banícky orchester z poľskej soľnej bane Bochnia a Múzeum Žup Krakowskich Wieliczka z Poľska sa predstaví výstavou soľných baní.

 

Na podujatí nebudú chýbať stánky s remeslami a občerstvením. Návštevníci si môžu pozrieť živú ukážku rôznych remeselných prác, ako je výroba lán, vyrezávanie sochy z kamennej soli, výroba solivarskej čipky či perníkov, prácu drotára a košikára, výrobu krojovaných bábik a iných ručných prác. Pre malých aj veľkých budú pripravené rôzne tvorivé dielne, maľovanie soľničiek, hod soľou do suda, dobové varenie soli či starodávny detský kolotoč. Už deň pred podujatím sa na Hlavnej ulici v Prešove predvedie historický koč. Konský záprah s historickým kočom bude prechádzať centrom mesta 7. septembra o 16:00 a v meste sa zdrží približne hodinu. Zároveň bude pozvánkou na Deň soli, ktorý sa uskutoční 8. septembra od 12:00, kde ho diváci uvidia aj ako súčasť inscenovanej prehliadky.

 

Podujatie Deň soli organizuje Slovenské technické múzeum v spolupráci s OOCR Región Šariš a Divadlom Komika. Finančne ho podporilo Ministerstva dopravy a výstavby SR. Sklad soli slúžil stáročia na uskladnenie, manipuláciu či distribúciu soli. Od októbra 2014 do septembra 2015 prechádzal objekt rozsiahlou rekonštrukciou, výsledkom ktorej je reprezentatívny, multifunkčný priestor určený pre výstavné, prezentačné, kongresové či edukačné aktivity.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

TIPY na víkend 02-06-2001

KOŠICE

Objekt varne soli František, bezkonkurenčnú technickú pamiatku na Slovensku i v Európe, postavenú v roku 1800, otvorili po niekoľkoročnej rekonštrukcii pre verejnosť v Slovenskom technickom múzeu (STM) v Košiciach.