Deň obce oživí barokový kaštieľ v Hronseku

Obrázok k článku od zora.

Majstrovstvá vo varení pirohov, spustenie obnovenej fontány, folklórne vystúpenia aj sprístupnenie dreveného artikulárneho kostola bude sprevádzať v sobotu 12. mája deň obce Hronsek v banskobystrickom okrese. Podujatie sa začne o 11:00 v záhrade barokového kaštieľa v Hronseku.

 

Krátko po otvorení podujatia odštartujú majstrovstvá vo varení pirohov a rodinná rozprávka princ Bajaja pre deti i dospelých, ktorú predvedie Divadlo z domčeka. Popoludní o 12:30 skupina Rytieri Vir Fortis uvedie šermiarsku scénku, o 13:00 bude slávnostne spustená obnovená fontána v záhrade barokového kaštieľa a organizátori vyhlásia výsledky majstrovstiev vo varení pirohov. Od druhej hodiny zaznie ľudová hudba, vystúpenia folklórnych súborov a na záver o 19:00 vystúpi Mirka Partlová Band.

 

V rámci sprievodného programu sa uskutoční v interiéri kaštieľa škola výroby modrotlače a vo vonkajších priestoroch aj kreatívne tvorenie, streľba z kuše a lukostreľba a od 14:00 do 16:00 jazdy na koni. V popoludňajších hodinách sprístupnia pre verejnosť drevený artikulárny kostol.

 

Obcou budú v sobotu 12. mája prechádzať aj cyklisti v rámci podujatia “Spoznajme sa na bicykli”, ktoré začína o 9:30 v Budči a pokračuje cez Kováčovú, Sielnicu, Badín a Hronsek. Spoločný cyklovýlet nielen pre obyvateľov zúčastnených obcí sa končí v Sliači, kde sa uskutoční ďalšie sprievodné podujatie Míľa pre mamu.

 

Hronsek získal v minuloročnej súťaži ocenenie Dedina ako klenotnica „Za príkladnú súčinnosť pri starostlivosti o pamiatky hmotného kultúrneho dedičstva a ich využívanie v aktivitách obce a rozvoji turizmu“. Obec v okrese Banská Bystrica je známa dreveným artikulárnym evanjelickým kostolom so zvonicou, ktorý bol zapísaný v roku 2008 do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. V obci sa okrem barokového kaštieľa, ktorý postupne obnovujú, nachádza aj goticko-renesančný kaštieľ.

 

foto zdroj: commons.wikimedia.org

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články