Dediči po Erdödym obnovu Hlohovského zámku nezabrzdili

Obrázok k článku

Mesto Hlohovec môže pokračovať v obnove Hlohovského zámku bez ohľadu na nároky dedičov po Viliamovi Erdödym, ktorý bol jeho posledným súkromným vlastníkom. Krajský súd v Trnave potvrdil uznesenie prvostupňového súdu, ktorý zamietol návrh dedičov na vydanie neodkladného opatrenia, ktorým chceli zablokovať nakladanie s nehnuteľnosťou, ako aj jej rekonštrukciu. O rozhodnutí súdu agentúru SITA informovala jeho hovorkyňa Michaela Krzysztofek.

 

Mesto Hlohovec investuje v najbližších mesiacoch do rekonštrukcie svojej národnej kultúrnej pamiatky viac ako 1,2 milióna eur. Komplexnou obnovou do augusta tohto roku prejde prvé aj tretie podlažie. Mestské zastupiteľstvo v Hlohovci vyčlenilo v rozpočte mesta ďalších 750-tisíc eur na rekonštrukciu fasád, nádvoria a vstupu do zámku, tieto práce by mali začať na jar.

 

Christian Neumann a Sylvia List si ako dediči robili nároky aj na ďalšie nehnuteľnosti, ktoré v minulosti Vilamovi Erdödymu patrili. Primátori Hlohovca, Piešťan a starostovia ďalších ôsmich obcí sa ešte v septembri minulého roku dohodli, že nebudú s nimi viesť žiadne rokovania, ktoré by viedli k prípadnému mimosúdnemu vydaniu týchto majetkov. Primátor Hlohovca Miroslav Kollár nedávno informoval, že dediči sa zatiaľ odmlčali.

 

Christian Neumann v polovici minulého roku prostredníctvom svojej hovorkyne Daniely Laca informoval, že v prípade získania Hlohovského zámku založí nadáciu, ktorá by podporovala humanitu, vzdelávanie či umenie, pričom zámok by zostal otvoreným pre návštevníkov. Dediči hlohovských poslancov vtedy listom vyzvali, aby prehodnotili svoje hlasovanie o vysokých investíciách do rekonštrukcie zámku.

 

Mesto Hlohovec získalo finančnú podporu z ministerstva kultúry pre svoj projekt obnovy zámku, už závere tohto roku by podľa primátora Miroslava Kollára mala byť otvorená jeho časť s expozíciami Vlastivedného múzea, galerijným priestorom, infocentrom, malým bistrom a s Hlohovským salónom vín v zámockej pivnici.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články