DECHTICE: Veža Katarínky je cez prázdniny sprístupnená každý deň

Obrázok k článku od zora.

Vyhliadková veža na zrúcanine Katarínka pri Dechticiach je počas letných prázdnin otvorená denne od 10:00 do 17:00. Vežu bývalého Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej sprístupnili minulý rok dobrovoľníci, ktorí sa o miesto starajú. Vstup na tridsaťmetrovú vežu je možný len so sprievodcom. Vlani si nádherný výhľad do širokého okolia doprialo približne tritisíc návštevníkov. Mimo prázdnin je výstup na vežu možný len príležitostne, v zime vôbec.

 

S myšlienku sprístupniť vežu turistom prišiel niekedy okolo roku 2000 predseda občianskeho združenia Katarínka Peter Herceg. Kostolná veža mala v tom čase len obvodové múry, aj tie s narušenou statikou. Dobrovoľníci ju museli najskôr staticky zaistiť, od roku 2010 ručne kresali trámy a hobľovali fošne potrebné na vybudovanie jednotlivých podlaží. Keďže spolupracujú s pamiatkarmi a ďalšími odborníkmi, dosiahli presnú rekonštrukciu schodiska vo veži.

 

Vyhliadka z Katarínky je zaujímavou turistickou atrakciou. K zrúcanine bývalého kláštora s kostolom sa návštevníci dostanú z odbočky hlavnej cesty medzi Naháčom a Dechticami, poslednú časť cesty musia zvládnuť pešo.

 

Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej bol založený v roku 1618 a patril františkánskemu rádu. Samotná veža však bola ku kostolu pristavaná približne o sto rokov neskôr. V roku 1786 bol kláštor dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Mnísi ho museli opustiť, postupne sa začal meniť na ruiny.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články