Ďalšie nálezy z archeologického výskumu pod starou tržnicou v R. Sobote

Ilustračné foto, archeol. výskum z roku 2010 (gemerland.sk)

V najstaršej časti historického centra mesta Rimavská Sobota, na mieste bývalej tržnice, objavili počas archeologického výskumu pravdepodobne starú ľadnicu s množstvom úlomkov a keramiky zo 17. až 18. storočia. Agentúru SITA informoval Alexander Botoš, archeológ Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, ktoré záchranný archeologický výskum vykonáva. Medzi predmetmi boli objavené hlavne sklenené nálezy ako štvorhranné fľaše, holba či rôzne druhy pohárikov. Z keramiky sa zatiaľ našli hlinené taniere, džbán a dnes najnovšie polievková misa. Ako Botoš podotkol, vykopali aj starú fajku.

“Pôvodne som si myslel, že to je studňa obdĺžnikového pôdorysu o rozmeroch 1,2 x 1,4 metra. Ale tá studňa sa končí. Sme momentálne v hĺbke 2,4 metra a studne takéto plytké nebývajú,” povedal pre SITA Botoš. Podľa jeho slov by to mohla byť skôr odpadová jama. “Na tú je to však príliš detailne opracované. Sú to lícované lomové kamene,” doplnil archeológ, ktorý sa najviac prikláňa k myšlienke, že objekt mohol pravdepodobne slúžiť ako ľadnica, respektíve šachta vyložená kameňmi, do ktorej si obyvatelia uskladňovali potraviny, hlavne mäso. Keď tento objekt stratil svoju pôvodnú funkciu, bol podľa Botoša zahádzaný a slúžil ako odpadová jama. “Ľudia, ktorí žili v tom období, sem hádzali všetko, čo nepotrebovali,” vysvetlil Botoš, podľa ktorého sú pre archeológiu tieto objekty najzaujímavejšie a najvďačnejšie, pretože na veľmi malej ploche sa nájde množstvo nálezov.

Predmety podľa Botoša umyjú, zrekonštruujú a v novembri budú vystavené na pripravovanej výstave pod názvom Rimavská Sobota v stredoveku. “Budú tam vystavené aj veci, ktoré pochádzajú z najnovších archeologických výskumov Gemersko-malohontského múzea, aj predmety z Hlavného námestia. “Bude to veľmi ojedinelá výstava, pretože predmety bude možné vidieť po prvýkrát,” uzavrel Botoš.

Pod bývalou tržnicou na bývalej Tompovej ulici a neskôr Svetokráľovskej ulici počas výstavby podzemných garáží už archeológovia v októbri 2010 odkryli zvyšky základov obytných domov a keramické nálezy, ako aj objekty pilinskej kultúry. Na mieste bývalej tržnice má byť postavený moderný polyfunkčný objekt, ktorého výstavbu podľa Botoša archeologický prieskum nenaruší.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pri výstavbe nájomných bytov našli sídlisko z doby bronzovej

Pri výkopových prácach počas výstavby nájomných bytov s nižším štandardom v obci Abovce v okrese Rimavská Sobota bolo uplynulý týždeň porušené sídlisko z doby bronzovej. „Počas záchranného archeologického výskumu bola preskúmaná časť plochy, na ktorej boli objavené keramické fragmenty pilinskej kultúry z mladšej doby bronzovej (1 500 – 1 100 pred Kr.),“ agentúru SITA informoval archeológ Alexander Botoš z Gemersko-malohontského múzea. Ako doplnil, objavené boli aj nálezy, ktoré možno priradiť k materiálnej náplni kyjatickej kultúry z neskorej doby bronzovej (1 100 – 700 pred Kr.).

Odpovede

Comments are closed.