Crack de Chevalieres

Obnova.sk Fotografia

Budúcnosť je písana vo veciach ktoré pretrvali. Ako ich minulosť.V našom prostredí ako aj v prostredí Európy sa nachádzajú skvosty ktoré pretrvali niekoľko storočí až tisícročí. Pamätáme si ich a možno mala časť z nás sme sa vo svojej práci či koníčkom dostala z niektorým pamiatkam, ktoré sa nachádzajú v našom meste či dedine. V tejto dobe spomíname na grófku Bátoriovú a nielen ju ale aj na mnoho ďaľších.

Obnova.sk Fotografia

A tak sa aj ja vrátim do doby križiackých výprav a slávy kríža, ktorý doprevádzal pútnikov do svätej zemi. Ja som bol jedným z tých čo sa vydali po stopách križiakov a navštívil som tieto
historické miesta.
Jedným z najvýznamnejším je hrad Crack de Chevalie ktorý síce je polovičnou zrúcaninou ale stále ešte stoji a stal sa mohylou minulosti a nosníkom pre našu budúcnosť.

Obnova.sk Fotografia

Crack de Chevalie,ako som spomínal sa nachádza na jednej z bývalých pútnických ciest svätej zeme. Stoji na upätí hôr v zapadnutej časti Sírie. Terajšej dobe sa stal hrad národnou pamiatkou a múzeom. Pri hrade do ktorého ide kľukatá cesta patrí aj malý hotel a hneď vedľa neho aj cintorín .
Do hradu sa platívstupne 10 sekelou . A platí tu karta EURO 26 a ISIC. Vstup do hradu je cez padací mostktorí je vyvýšený asi o 10m nad úroveň zeme.Po vstupe do hradu je pokladňa a stupňovité schodytočiase na nádvorie nižšieho nádvoria. Tú sa nachádzali stajne ako aj strielňe pre lukostrelcov. Do horného nádvoria do ktorého sa išlo cez padací most a veľkú bránusa dá prejsť terajšími schodami.Druhé hradne nádvorie ako aj jedno z najdôležitejších je o necelých 20m vyššieod prvého tu sa nachádza skladisko zbrani, jedla a noclaháreň. Boli tu miestnosti pre ubytovanie pána hradu a romanská kaplnka. Na tomto nádvorí sa nachádzala aj studňa. Z nádvoria sa dalo dostať do štyroch veží.

Obnova.sk Fotografia

Hrad sa po opustení križiakov stal ruinou a niekoľko storočí sa na ňom prakticky nič nedialo v posledných desaťročiach pri náraste turistov sa hrad začal renovovať.
Ak mate chuť sa zasníť,ako to bolov dobách križiackych výprav nech sa páči hrad Crack de Chevalieres tu je pre Vás otvorený .

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Spišský hrad

Spišský hrad bol pôvodne župným hradom a prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1209. Stojí na mieste rozmerného hradiska z prelomu 1. a 2. storočia n.l.