Colin Powell: USA ochránia iracké historické bohatstvo

Washington, 14. apríla 2003 – USA sa zaväzujú, že ochránia iracké historické bohatstvo a pomôžu s renováciou škôd spôsobených rabovaním významného bagdadského archeologického múzea, vyhlásil dnes šéf americkej diplomacie Colin Powell.
Americká vláda nadviazala kontakty s Organizáciou Spojených národov pre kultúru, vedu a vzdelávanie (UNESCO) a podľa jeho slov o ochrane irackých pamiatok hovoril aj s gréckym ministrom zahraničných vecí Jorgosom Papandreom, ktorého krajina predsedá EÚ.

USA „sú si vedomé zodpovednosti a preberieme rozhodujúcu úlohu v súvislosti so starožitnosťami vo všeobecnosti a obzvlášť v spomínanom múzeu,” povedal Powell po stretnutí so šéfom kuvajtskej diplomacie šejkom Sabáhom al-Ahmadom as-Sabáhom vo Washingtone. Spojené štáty chcú pomôcť nájsť stratené predmety a opraviť poškodené v spolupráci s mnohými expertmi a mimovládnymi organizáciami, dodal.

Archeologické múzeum v Bagdade sa stalo predmetom krádeží v piatok počas masového rabovania vládnych budov či nemocníc, ktoré sa začalo po páde irackého režimu.

Denník Washington Post dnes napísal, že americkí kultúrni odborníci v mesiacoch pred vojnou varovali Pentagon pred rizikom rabovania v irackých múzeách počas konfliktu a žiadali o ochranu archeologického bohatstva.

Profesori, riaditelia múzeí a obchodníci s umením v januári v Pentagone obzvlášť upozorňovali na Národné múzeum starožitností, vyrabované v piatok, ktoré obsahovalo medziiným zlaté starožitnosti z hrobiek asýrskych kráľovien v Nimrúde a je podľa nich najdôležitejším kultúrnym objektom v Iraku. Podľa profesora orientálneho umenia McGuira Gibsona sa americkí predstavitelia zaručili, že ochránia pamiatky a múzeá.

Ako informoval Washington Post, lupiči v múzeu vyplienili galérie, spálili záznamy a rozbili či odniesli tisícky predmetov pochádzajúcich z obdobia sumerskej civilizácie 3500 rokov pred Kristom až po 13. storočie n.l. Americký minister obrany Donald Rumsfeld v nedeľu povedal: „Nedovolili sme to. Stalo sa to.” Podľa neho je na vine chaos, ktorý vzniká, keď „končí diktatúra” a prechádza sa na nové zriadenie.

Archeológ a historik umenia John Russell pre denník povedal, že treba dohliadnuť, aby sa ukradnuté starožitnosti nedostali cez hranice von z krajiny. Podľa neho v Iraku existuje sieť pašerákov umeleckých predmetov a tí mohli byť medzi rabujúcimi. Hoci cenné objekty boli skryté v podzemí múzea, zlodeji ich objavili, dodal Russell.

Na súčasnom území Iraku sa rozprestierala starobylá Mezopotámia – kolíska civilizácie Sumerov, Babylončanov či Asýrčanov, ktorým ľudstvo vďačí za písmo, počty a prvé mestá. V irackých múzeách – vrátane 13 regionálnych – a na viac než 10.000 archeologických náleziskách sa nachádza veľké množstvo umeleckých objektov, ktoré svedčia o histórii územia medzi riekami Eufrat a Tigris.

Zdroj: http://www.mod.gov.sk/irak/tyzden/t16.asp

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Egypt: Našli časť pamiatok, ktoré pri nepokojoch ukradli z múzea

Egyptskému ministerstvu pre starožitnosti sa podarilo získať späť niektoré z archeologických pokladov, ktoré koncom januára 2011 ukradli z Egyptského národného múzea. Počas protivládnych protestov, ktoré skončili odstúpením prezidenta Husního Mubaraka a ktoré sa odohrávali predovšetkým v oblasti okolo múzea, vnikli zlodeji cez strechu do budovy, pričom poškodili asi 70 predmetov vrátane dvoch múmií.

Zostal len jeden vchod do Múzea Iraku

S nemeckým archeológom a odborníkom na pamiatky v Iraku Michaelom Müllerom-Karpem o zničených múzeách
Že v Bagdade boli zhromaždené možno najcennejšie doklady o minulosti našej civilizácie, si väčšina sveta uvedomila, až keď videla v televíznych správach vyplienené Múzeum Iraku.

Vojna v ríši Sumerov

Unikátne historické dedičstvo v kolíske civilizácie ohrozujú bomby.
Babylon, Eridu, Kirkúk, Mosull, Ninive, Nimrúd, Ur, Uruk… Čo názov, to mesto i miesto predstavujúce unikátne historické dedičstvo. Lokality, ktoré počas archeologických výskumov za posledných vyše stopäťdesiat rokov priniesli nejednu senzáciu a nový pohľad na dejiny ľudstva.