Čo spája majstrov keramiky odhalí akcia v Galérii ÚĽUV v Bratislave

Obrázok k článku

Čo spája majstrov majoliky odhalí podujatie v bratislavskej Galérii Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV). Galéria pozýva dnes štvrtok 9. marca o 16:00 do svojich priestorov na Obchodnej ulici 64 na ďalšiu komentovanú prehliadku výstavy Majstri majoliky dnes II. Tá okrem iného odhalí, že remeselný príbeh keramikárov vystavujúcich svoje diela na výstave spájajú začiatky v družstve Slovenská ľudová majolika v Modre. Priamo na výstave predvedú svoje umenie keramikári Peter Lužák a Tatiana Homolayová–Hanzelová. Záujemcovia si budú môcť vyskúšať točenie na malom keramikárskom kruhu a pozrieť si ukážku maľovania ornamentálneho taniera. Po ukážkach pozýva kurátorka výstavy Eva Ševčíková na podrobnú prehliadku diel, agentúru SITA o tom informovala Andrea Orelová z marketingu a PR ÚĽUV.

 

Výstava Majstri majoliky dnes II. je, ako napovedá jej názov, pokračovaním výstavného projektu Ústredia ľudovej umeleckej výroby Majstri majoliky dnes z roku 2009. Prvá výstava mapovala na základe vtedajšieho terénneho výskumu majoliku na západnom Slovensku a aktuálna sleduje desať dielní. ÚĽUV ich oslovil s cieľom vytvoriť novú výstavnú kolekciu. Autori v nej okrem typickej tvorby vyrábajú aj nové diela, v ktorých však využívajú tradičné tvary a dekory. Návštevníci sa môžu zoznámiť s tvorbou Milana a Viery Árendášovcov, Jána Graneca, Vlastimila Havlíčka, Drahoslava Chalányho, Daniely Jakubcovej, Mariána a Jakuba Liškovcov, Petra Lužáka, Anny a Jána Pečukovcov, Jany a Alexandra Sklenárovcov, Jána Viglaša a Tatiany Homolayovej-Hanzelovej. Spoločne poukazujú na význam majoliky a jej nezastupiteľné miesto v zozname tradičných remesiel Slovenska. Presvedčiť sa o tom dá do 14. marca.

 

Výstavy v Galérii ÚĽUV Bratislava sú pre verejnosť otvorené počas pracovných dní od 12:00 do 18:00 a vstup je bezplatný.

 

Zdroj: https://www.citylife.sk

 

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

B. Bystrica: V Galérii ÚĽUV otvoria výstavu Sloverige

Súčasnú slovenskú a švédsku remeselnú výrobu vychádzajúcu z tradičných ľudových techník a vzorov predstaví výstava Sloverige, ktorú pripravilo Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v spolupráci so švédskou organizáciou Svensk Slöjd. Jej vernisáž bude v utorok 21. septembra 2010 v Galérii ÚĽUV na Dolnej ulici v Banskej Bystrici a záujemcovia si ju tam budú môcť pozrieť do 22. novembra 2010. Výstava prináša prostredníctvom tvorby 25 švédskych a 25 slovenských autorov konfrontáciu dvoch kultúrne odlišných a zároveň blízkych krajín. “Sloverige sa pohráva s tajomnom v umeleckom remesle – kladie hádanky, ktoré výrobky odkiaľ pochádzajú. Napokon však možno nezáleží až tak na tom, z ktorej kultúry a tradície tvorba vychádza, postavená vedľa seba sa dopĺňa,” uviedla Barbora Krížová z ÚĽUV.