Čítanka dejín Maďarov a Slovákov má vyjsť v budúcom roku

Čítanka spoločných slovenských a maďarských dejín by mala byť hotová na budúci rok. Uviedol to dnes pre agentúru SITA predseda slovenskej časti zmiešanej slovensko-maďarskej komisie historikov pre jej prípravu,

ktorá dnes zasadala v Rožňave, riaditeľ Spoločenskovedného ústavu SAV Košice Štefan Šutaj. Vyslovil presvedčenie, že obe vlády vytvoria pre toto prvé spoločné dielo potrebné podmienky, aby práce na čítanke napredovali. Pripravovaná príručka je svojho druhu ojedinelá a bude vydaná v maďarskom aj slovenskom jazyku.


   Podpredseda vlády pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič na rokovaní medzinárodnej konferencie Spoločné dejiny – spoločná budúcnosť ocenil prácu slovenských a maďarských historikov na čítanke a vyslovil presvedčenie, že na jej základe možno budovať dobré slovensko-maďarské vzťahy napriek rozdielnym názorom na niektoré historické udalosti. Doložil, že slovenská vláda podporuje spoločnú prácu historikov. Uviedol, že slovenská vláda zatiaľ na projekt poskytla 16 000 eur, ďalších 16 000 eur poskytne na dokončenie a vytlačenie textov a ich publikovanie v elektronickej podobe, a ak bude treba, poskytne aj ďalšie prostriedky.
   Maďarský minister pre sociálnu politiku Péter Kiss potvrdil, že maďarská vláda tiež podporuje spoločnú prácu historikov na čítanke, ktorá má obohatiť výučbu dejepisu v slovenských i maďarských školách. „Máme záujem, aby sa čítanka stala verejným bohatstvom a bola vydaná nielen knižne, ale aj v elektronickej podobe a bola prístupná širokej verejnosti,“ povedal Kiss. Na vydanie textov dá maďarská vláda sedem miliónov forintov.
   Čaplovič aj Kiss sú presvedčení, že čítanka spoločných dejín Slovákov a Maďarov, ktorá prináša pohľad na historické udalosti z dvoch zorných uhlov, pomôže lepšie objasniť a poznať históriu a prispeje k zvýšeniu tolerancie, porozumenia medzi oboma národmi a zlepšeniu ich vzťahov.


   Šutaj na konferencii uviedol, že napriek rozdielnym názorom na niektoré obdobia „vieme sa stretnúť, komunikovať a na niektorých veciach sa vieme aj zhodnúť.“ Okrem iného informoval, že spoločná práca slovenských a maďarských historikov sa nekončí, pripravujú napríklad konferenciu o Thurzovi, či spracovanie náročnej historickej etapy – vznik našich samostatných štátov a udalostí okolo Trianonu.     

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Čítanka dejín Maďarov a Slovákov má vyjsť v budúcom roku

    jeeej tak toto sa mi veeeelmo paci… a hlavne, ze sa rozbije predsudok minimalne jedneho historika… ako som sa v starsej teme este z februara 2007 docitala :)

    Nedavno som v SME cital o tom ze nemka Annete Schavan chce presadit jednotnu ucebnicu pre celu EU. Vyjadroval sa tam k tomu aj Zemko. eho nazor je ze my sa nevieme dohodnut ani so susedmi s Madarska. Nevidi to realne. Tiez spomenul ze by jednotlive staty neamli pravdepodobne k dispozicii taky rozsah aky by chceli.

    http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=11674&sid=b737aa26bef1781cc28ec17780bef12c

    no urcite si nemyslim… ze spolocna minulost vytvara spolocnu buducnost… ako znel nazov konferencie… to je ako s priatelmi i laskami v nasom zivote… su potrebne v danom obdobi… jeden druheho niecim obohatime a mnoho krat sa stane… ze po case sa cesty rozdelia… nie je to nic tragicke… ale krasne… staci odpustit a na vsetko s uctou i laskou spominat… to nam potom dava prilezitost cerpat z vlastnych skusenosti… podla mna nikdy nikomu nik neublizuje… len mu dava sancu spoznat sameho seba… poucit sa na vlastnych chybach a kracat dalej… inak tomu nie je ani pripade Slovaci versus Madari… bez osocovania prijat fakt, ze co bolo*bolo a potom moze prist skutocna vnutorna sloboda naroda…

    :wave:

  2. Re: Čítanka dejín Maďarov a Slovákov má vyjsť v budúcom roku
    Zaujímavosť z domácich zdrojov:

  3. Re: Čítanka dejín Maďarov a Slovákov má vyjsť v budúcom roku
    Historici pripravujú spoločný slovensko-maďarský dejepis

    BUDAPEŠŤ 12. novembra (SITA/MTI) – V maďarskom mestečku Balážske Ďarmoty sa vo štvrtok začala dvojdňová konferencia za účasti historikov z Maďarska a Slovenska. Dvesto expertov bude na nej diskutovať o texte budúcej spoločnej historickej publikácie, na ktorej sa už pracuje a ktorá by sa mala dostať aj do škôl.

    Na konferencii vystúpil aj slovenský veľvyslanec v Budapešti Peter Weiss, ktorý zdôraznil, že Maďarsko a Slovensko sú susednými krajinami a sú preto partnermi a spojencami. Oba štáty by podľa neho mali “zahodiť jarmo minulosti” a sústrediť sa skôr na budúcnosť. “Musíme sa pozerať na to, čo nás spája a nie na to, čo nás rozdeľuje,” zdôraznil Weiss. Ako príklad podobnej iniciatívy uviedol spoločnú francúzsko-nemeckú historickú publikáciu, ktorú používajú aj na tamojších školách. Rovnakú ambíciu by mala mať aj pripravovaná slovensko-maďarská dejepisná učebnica. Do škôl by sa mala podľa Weissa dostať už v septembri budúceho roka.

Comments are closed.