Chytili zlodeja kníh z diecéznej knižnice

Martinskí policajti zadržali 33-ročného muža z južného Slovenska, ktorý z knižničného skladu Diecéznej historickej knižnice v Kláštore pod Znievom ukradol osem historických kníh zo 16. až 19. storočia a predal ich v zahraničí.
Ukradnuté knihy, z ktorých bolo šesť v latinčine a dve v nemčine, sú podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva PZ v Žiline Jany Balogovej historickými knižnými dokumentmi s osobitnou kultúrnou a historickou hodnotou. Zadržaný zlodej ich ukradol v decembri minulého roka, keď sa telefonicky dohodol s riaditeľom diecéznej knižnice na termíne návštevy. Jej dôvodom mala byť konzultácia o historických knihách.


Ilustračný obrázok

Počas voľného pohybu po priestoroch knižnice, ktorá je sprístupnená aj pre verejnosť, využil 33-ročný muž príležitosť a nepozorovane ukradol dve knihy, ktoré si ukryl pod odev a vyniesol z knižnice. “Pred Vianocami sa do knižnice ešte raz vrátil. Tentokrát si odniesol ďalších 6 kníh, ktoré si pripravil počas predchádzajúcej návštevy. S úlovkom ešte koncom roka 2007 vycestoval do zahraničia, kde knihy, ktorých hodnota bola zatiaľ predbežne odhadnutá na 55,5 tisíc korún, v antikvariáte odpredal. Získané peniaze použil pre vlastnú potrebu,” informovala Balogová.

Policajti zadržali 33-ročného muža v stredu 9. januára, keď si chcel pod zámienkou dohody s riaditeľom knižnice o odkúpení niektorých kníh odniesť dva knižné tituly z 18. storočia. Knihy v hodnote asi 40 tisíc korún vrátili späť do knižnice. Vyšetrovateľ obvinil zadržaného zlodeja kníh z krádeže a hrozí mu trest odňatia slobody tri až desať rokov.

Diecézna historická knižnica biskupa Štefana Moysesa v Kláštore pod Znievom sústreďuje exempláre starých farských knižníc z územia Banskobystrického biskupstva. Zámerom je záchrana, ochrana, spracovanie a sprístupňovanie vzácnych historických dokumentov, ktoré reprezentujú duchovné dedičstvo slovenského národa a cirkvi.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zmizli historické knihy

Z knižničného skladu v Kláštore pod Znievom v Martinskom okrese zmizli historické knihy. Osem kníh z obdobia 16. až 19. storočia zmizlo zrejme počas návštevných hodín v priebehu minulého roka.

Rakúska národná knižnica sprístupní na webe svoje historické zbierky

Rakúska národná knižnica zdigitalizuje v rámci projektu Private Public Partnership takmer pol milióna kníh aj z obdobia Rakúsko-Uhorska, súčasťou je tiež slovanská zbierka. Tá obsahuje približne 50-tisíc pôvodných diel, medzi nimi aj dielo Antona Bernoláka Grammatica Slavica. Všetky diela sprístupní služba Knihy Google a v budúcnosti si tak budú môcť všetci študenti, bádatelia či akademici v ktorúkoľvek dennú či nočnú dobu prehliadať digitalizované tituly knižnice na internete a to z ktoréhokoľvek miesta na svete.

Darujte knihy do diecéznej knižnice Ordinariátu ozbrojených síl

Ordinariát OS a OZ SR od 1. augusta 2010 zakladá diecéznu knižnicu s cieľom sústrediť a budovať knižný fond, ktorý bude k dispozícii príslušníkom a zamestnancom Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR. Knižnica bude sídliť v priestoroch Kancelárie Ordinariátu OS a OZ SR na Ministerstve obrany SR v Bratislave. Základ fondu budú tvoriť hlavne teologická a náboženská
literatúra, ale aj diela z histórie, geografie, prírodných vied, filozofie, pedagogiky, bibliografie, práva, literatúry, encyklopédie, či jazykovedy v slovenskom jazyku, ale aj latinčiny, angličtiny, nemčiny a maďarčiny.

Písomné dedičstvo nechránime dostatočne

Kroky na ochranu písomného dedičstva Slovenska predložilo do pripomienkového konania Ministerstvo kultúry SR. Návrh programu komplexnej ochrany historických knižničných dokumentov, historických knižničných fondov a knižničného písomného dedičstva Slovenska sa dá pripomienkovať do 22. februára. Súčasná situácia v odbornom spracovaní, ochrane, sprístupňovaní a uložení písomného dedičstva je totiž podľa ministerstva nevyhovujúca. Materiál nadväzuje na Stratégiu rozvoja slovenského knihovníctva na roky 2008 – 2013, ktorú prerokovala vláda v novembri 2007. Zo stratégie sa zameriava najmä na úlohy venované tvorbe, ochrane a sprístupňovaniu digitálneho kultúrneho a vedeckého dedičstva, na pasportizáciu a ochranu starých a vzácnych tlačí, výstavbu a rekonštrukciu knižníc a ochranu knižničného fondu.