Česká Katolícka cirkev predáva nehnuteľnosti

Česká Katolícka cirkev začala predávať svoje nehnuteľnosti za nízke ceny. Podľa hovorcu Českej biskupskej konferencie Martina Horálka je dôvodom to, že nemá dostatok peňazí na ich údržbu.

Ako uviedol v rozhovore pre agentúru Catholic News Service, „niektorí kňazi trávia väčšinu svojho času údržbou kostolov, namiesto toho, aby poskytovali pastoračnú starostlivosť veriacim.“


Predaj nehnuteľností ôsmimi diecézami v krajine bol odsúhlasený na cirkevnej synode v roku 2005. Predstavitelia Cirkvi však dúfajú, že miestne samosprávy umožnia aj naďalej občasné využitie kostolov na sväté omše. „Obecné a mestské výbory môžu na opravu a prestavbu získať peniaze zo štátnych fondov“, uviedol Horálek. „Situácia je v každej diecéze odlišná, biskupi sa individuálne musia rozhodnúť, koľko nehnuteľností postúpia samospráve alebo predajú súkromným vlastníkom.“


Zdroj: obnova.sk / TK KBS, RV dj; pz

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Historická budova v Komárne už 17 rokov chátra

Poliklinika v centre Komárna už 17 rokov chátra. Jej vlastníkom je Nitriansky samosprávny kraj, ktorý ju už trikrát ponúkal na predaj, no žiadny záujemca sa nenašiel. Podľa krajského aj mestského poslanca Antona Mareka je dôvodom vysoká cena. Naposledy kraj budovu ponúkal za 70 percent ceny stanovenej znaleckým posudkom z roku 2009, teda za minimálne 784 000 eur. „Je to historická budova z roku 1830. Nekúri sa v nej, prevalila sa strecha, zateká tam a neustále klesá hodnota budovy,“ povedal Marek a dodal, že po ďalšej zime jej hodnota klesne opäť.

Cirkev a pamiatky

Katolícka cirkev požaduje, aby financovanie údržby a opráv kultúrnych pamiatok, charity a cirkevného školstva bolo vyňaté z pripravovaného zákona o financovaní cirkví. Po dnešnom rokovaní s vicepremiérom Pálom Csákym a ministerkou financií Brigitou Schmögnerovou to povedal predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) František Tondra.

Mesto Trnava predáva národnú kultúrnu pamiatku

Meštiacky dom na Hviezdoslavovej ulici č. 6 v Trnave ponúka jeho majiteľ mesto Trnava na predaj v obchodnej verejnej súťaži. Budova je národnou kultúrnou pamiatkou, je však schátraná a potrebuje obnovu. „Ide o stredoveký objekt, renesančne prestavaný, pričom posledná úprava tu bola robená v roku 1900. Budova je v súčasnosti prázdna a jej stav si vyžaduje komplexnú obnovu v súlade s kritériami stanovenými pamiatkarmi,“ uviedol pre agentúru SITA Milan Kazimír z Krajského pamiatkového úradu v Trnave.

Vlaňajšie hospodárenie so schodkom viac ako 19 miliónov

Zlé hospodárenie SNM skúmajú odborníci, príčinou môžu byť neúnosné náklady na prevádzku nehnuteľností a zvýšené ceny energií: BRATISLAVA 15. apríla 2004 (SITA) – Slovenské národné múzeum (SNM) skončilo minuloročné hospodárenie so schodkom vyše 19 miliónov korún, informoval na dnešnej tlačovej besede v Bratislave generálny riaditeľ SNM Peter Maráky. “Napriek zvýšeniu vlastných tržieb a výnosov oproti roku 2002 o tri milióny korún financie nepostačovali,” povedal Maráky.