Červený Kameň je v havarijnom stave, strhlo z neho strechu

Obrázok k článku

Hrad Červený Kameň v Malých Karpatoch je v havarijnom stave, silný vietor v noci zo 7. na 8. apríla 2011 strhol z hradu plechovú strechu. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ múzea na Červenom Kameni Jaroslav Hájiček. Silný nočný vietor zlikvidoval asi 350 metrov štvorcových strechy. Hájiček sa obáva, že v prípade dažďa a silného vetra sa vyduje a vytlačí plech aj na druhej strane strechy. V prípade pretrvávajúceho silného vetra alebo dažďa budú musieť strechu zafixovať lanami, prípadne prikryť umelohmotnými plachtami. Vedenie už zmobilizovalo vlastných pracovníkov aj odborníkov a snaží sa strechu opraviť. Škodu si Hájiček netrúfa odhadnúť.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pobočky SNM otvoria aj cez Veľkú noc

Špecializované múzea Slovenského národného múzea budú mať počas Veľkonočných sviatkov upravené otváracie hodiny. Počas všetkých štyroch voľných dní od 2. do 5. apríla bude pre návštevníkov otvorené Spišské múzeum v Levoči a Spišský hrad, Zámok Bojnice a hrad Červený Kameň. Na Veľký piatok 2. apríla bude otvorený hrad Červený Kameň a Spišský hrad od 9:00 do 16:00, Zámok Bojnice od 10:00 do 15:00, Spišské múzeum v Levoči – Mestská radnica, Dom majstra Pavla a expozícia Výtvarná kultúra na Spiši v čase od 9:00 do 17:00.

Odpovede

  1. plechova krytina

    je podla mojho nazoru najnevhodnejsia na velke plochy akychkolvek striech … ludia su nepoucitelni. pokryvanie sice je rychlejsie, krytina je pomerne lahka, ale casto remeselne nedosledne realizovana a je jedno ci je pouzity Cu plech, ci iny. velkoplosna pasovina je najhorsie co poznam nielen z dovodu podfuknutia, ale aj tepelnych a vlhkostnych pomerov pre krovy  :-(  

  2. Škoda na hrade Červený Kameň

    Škoda na hrade Červený Kameň je asi 500-tis. eur

    PEZINOK/BRATISLAVA 9. mája (SITA) – Škody na streche hradu Červený Kameň v Malých Karpatoch odhaduje riaditeľ múzea Jaroslav Hájiček na 500-tis. eur. Silný nočný vietor zlikvidoval začiatkom apríla asi 350 metrov štvorcových strechy. Ako pre agentúru SITA uviedol Hájiček, finančnú pomoc pri oprave strechy ponúkol Bratislavský samosprávny kraj aj ministerstvo kultúry. Akou sumou inštitúcie prispejú budú známe až po presnej kalkulácii škody. Istá návratnosť peňazí sa podľa Hájička dá očakávať aj pri likvidácii medenej krytiny, ktorú chcú predať do zberu. Hájiček zatiaľ nevie povedať, aká suma to bude, určite sa však dá dole zo strechy 13 árov.

Comments are closed.