Cenu ARCH 2009 má sídlo ateliéru BKPŠ

Sídlo ateliéru BKPŠ sa stalo laureátom Ceny ARCH 2009, ktorú slávnostne vyhlásili v stredu 4. novembra 2009 v priestoroch Gallerie Cvernovka v Bratislave. Porota na ateliéri, ktorý vznikol rekonštrukciou a úpravou bývalého vodojemu spoločnosti Istrochem na Nobelovej ulici v Bratislave, ocenila prístup k starej nevyužívanej industriálnej stavbe, jej zachovanie. Vyzdvihla napríklad aj rešpekt k prostrediu, keďže stromy v okolí vodojemu ostali zachované. Agentúru SITA o tom informovala Hana Kopecká z redakcie časopisu ARCH, ktorý súťaž vyhlasuje. Projekt “Veža – Ateliér A-BKPŠ“ súťažil o cenu s ďalšími siedmimi architektonickými dielami. Je dielom architektov Martina Kusého a Pavla Paňáka, ktorí si vo vodojeme zo začiatku 20. storočia vytvorili sídlo. Na projekte spolupracovali Mária Kusá, Jana Paňáková a Martin Kusý ml.

Cieľom Ceny ARCH je vyzdvihnúť pozoruhodné diela domácej architektonickej scény. O jej udelení rozhodovala medzinárodná porota v zložení Aleš Burian (Česká republika), Andrej Hrausky (Slovinsko), Henrieta Moravčíková (šéfredaktorka časopisu ARCH), Shane O´Toole (Írsko). Posudzovala osem architektonických diel, ktoré na tohoročnú cenu nominovala redakčná rada časopisu. Boli to Dom smútku v Modre, Veža – Ateliér A-BKPŠ v Bratislave, Polyfunkčný dom Ihla vo Zvolene, Hotel Falkensteiner v Bratislave, Dom H v Košiciach, Obnova rímskokatolíckeho kostola Zvestovania Pána v Novej Lesnej, Univerzitná knižnica a pastoračné centrum Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a Bytový dom s vybavenosťou v Bratislave.


 
Cena ARCH sa udeľuje od roku 1998. “Cena ARCH má vysoký profesionálny kredit, ktorý zabezpečuje účasť špičkových európskych architektov v porote. Od ostatných architektonických súťaží sa Cena ARCH odlišuje aj tým, že sa do nej nemožno prihlásiť. Nominácie na Cenu ARCH udeľuje každoročne redakčná rada časopisu, ktorú tvoria významné osobnosti slovenskej a stredoeurópskej architektonickej scény,” uvádza sa v tlačovej správe, o ktorej agentúru SITA informoval časopis ARCH.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenská komora architektov oceňovala najlepších

BRATISLAVA – To najlepšie zo slovenskej architektúry za posledný rok ocenila tento týždeň Slovenská komora architektov. Cenu komory za architektúru CE.ZA.AR. 2004 udeľovala z 15 vybraných diel porota pod vedením profesora Petra Gála v kategóriách – bytové domy, občianske a priemyselné stavby, obnova a rekonštrukcia budov, interiér, rodinný dom a po prvýkrát aj v piatej kategórii exteriér.

Cena Dušana Jurkoviča pre Digital Park v Petržalke

Digital Park na Einsteinovej ulici v bratislavskej Petržalke získal tohtoročnú Cenu Dušana Jurkoviča, ktorú udeľuje Spolok architektov Slovenska. V jubilejnom 45. ročníku medzinárodná porota po prvý raz ocenila dielo zahraničných autorov a zdôraznila ich prínos do kontextu súčasného slovenského architektonického diania. Digital Park je dielom českých autorov Jakuba Ciglera, Vincenta Maraniho, Petra Kuželu, Ondreja Hrozinku, Tomáša Bímu a Jana Hofmana. Ocenenie tohto tímu je prejavom otvorenosti voči európskemu trhu, ako aj vzájomných a tradičných kultúrnych vzťahov.